Vodu pijte na prazan želudac: Sprečite razvoj bolesti i očistite creva i kožu

Slobodanka Ćorić Vesti 04.07.2023 19:16 0

Neki stručnjaci smatraju da ljudska bića postaju sve manje svesna osećaja žeđi i zaboravljaju važnost vode. Kao rezultat toga, postajemo hronično dehidrirani

Vodu pijte na prazan želudac: Sprečite razvoj bolesti i očistite creva i kožu

Shutterstock

Voda je sastavni deo tela. Jedna stvar koju možete da uradite da bi vaše telo normalno funkcionisalo je da pijete 7-8 čaša vode dnevno. Tih 7-8 čaša uključuje ne samo vodu, već i hranu i jela koja sadrže veliki procenat vode.
Čak 70% ljudskog tela čini voda, iz čega nije teško zaključiti da unos vode igra važnu ulogu u održavanju normalnih funkcija tela. 75% mišića je voda. Kosti takođe sadrže vodu, oko 25%. Čak 82% krvi se sastoji od vode. Svima nam je odavno poznato da je dobro piti vodu čim ustanemo, na prazan stomak. Na taj način čistimo organizam, posebno creva, koja onda bolje apsorbuju hranljive materije iz hrane.

Čistiji ten

Voda će poboljšati oslobađanje toksina iz organizma, što vrlo brzo počinjemo da primećujemo na svojoj koži, posebno na koži lica. Vaše lice će postati čistije i sjajnije.

Stimuliše stvaranje novih ćelija

Ako pijete vodu ujutru čim se probudite, smanjićete vreme potrebno telu da stvori nove ćelije i mišićno tkivo.

Ravnoteža limfnog sistema

Limfne žlezde su odgovorne za borbu protiv infekcija, a voda za piće na prazan želudac će poboljšati njihov rad. Limfni sistem je takođe veoma važan u održavanju uravnoteženog nivoa tečnosti u telu.

Čišćenje debelog creva

Kada pijete vodu na prazan stomak, stimulisaćete čišćenje creva, koja će tada moći mnogo efikasnije da apsorbuju hranljive materije.

Leči bolesti i tegobe

Pijenjem vode na prazan stomak možete ublažiti povraćanje, bol u grlu, usporiti širenje ćelija raka, očne bolesti, dijareju, bolesti urinarnog trakta, bolesti bubrega, meningitis, tuberkulozu, artritis i glavobolju.


Kako piti vodu ujutru?

Naučnici iz Japana su otkrili da pijenje vode na prazan stomak može poboljšati opšte zdravlje i ublažiti neke bolesti i tegobe. Efekat zavisi od vrste vode koju pijete. Važno je da je čist. Kada se probudite, a pre nego što operete zube, popijte 650 ml vode. Operite zube i ne pijte i ne jedite ništa.

Posle 45 minuta doručkujte. Posle doručka ne jedite i ne pijte ništa 2 sata. Za starije osobe i one koji pate od određenih zdravstvenih stanja, 650 ml vode može biti previše. Počnite sa malom količinom i postepeno povećavajte.

Opasnosti od pijenja premalo vode

Postoje biološki znaci žeđi koje vaše telo pokazuje, ali se mogu pomešati sa nekim simptomima ili znacima različitih bolesti. Prepoznavanjem dehidracije možete izbeći uzimanje lekova za hidrataciju tela. Neki stručnjaci smatraju da ljudska bića postaju sve manje svesna osećaja žeđi i zaboravljaju važnost vode. Kao rezultat toga, postajemo hronično dehidrirani, prenosi Aura.

Ponekad lekari pogrešno shvataju dehidraciju za simptome nekih bolesti i stanja kao što su:

Angina, karcinom dojke, rak materice, leukemija, neredovne menstruacije, dijabetes, kamen u bubregu, astma, sinusitis, hipertenzija, zatvor, glavobolje i migrene.
 

Komentari (0)
Loading