NA UDARU MOZAK I SRCE Kako smenjivanje visokih temperatura i oluja utiče na pojedine organe

Vesti 15.08.2023 07:30 0

Stalne smene letnjih vrućina i uz njih vremenske nepogode koje se dešavaju maltene svakog dana postaju naša svakodnevica na koju se moramo priviknuti. Međutim, kako na te promene reaguje naše telo?

Promene temperature

Shutterstock

 

Temperaturni ekstremi, osim na prirodu, imaju veliki uticaj na naše telo, a evo na šta bi trebalo da obratite posebnu pažnju.

Mozak - vrućina može loše da utiče na koncentraciju, donošenje odluka, a može čak i da poveća rizik od nesreća, te se pametno rashlađujte.

Mišići - letnje vrućine dovode do pojačanog znojenja, a time se gube elektroliti i minerali, koji su ključni za funkciju mišićnog sistema. Kao posledica može doći do grčenja mišića. Da predupredite, uzimajte magnezijum.

Noge i stopala - budući da se krvni sudovi šire na vrućini, lako može doći do jačeg oticanja donjih ekstremiteta. Zato kad god možete, podignite noge ili ih rashladite.

Koža - osim opekotina od sunca, na koži se zbog vrućina može pojaviti svrab koji može da bude veoma neugodan, pa čak i iritantan. Sprečićete ga nošenjem prirodnih materijala.

Srce - vrućina može pogodovati ubrzanom pulsu, što može da bude posebno opasno kod osoba koje imaju kardiovaskularne probleme, zato ne preskačite lekove i preporučenu terapiju. 

Komentari (0)
Loading