Može da ugrozi zdravlje: Nikad ne prekrivajte hranu aluminijskom folijom

Slobodanka Ćorić Vesti 10.10.2023 12:39 0

Za većinu ljudi, prekrivanje tanjira aluminijumskom folijom i ostavljanje u frižideru je brz i lak način da sačuvaju hranu

Može da ugrozi zdravlje: Nikad ne prekrivajte hranu aluminijskom folijom

Shutterstock

Iako pri pripremanju ostataka hrane najčešće posegnemo za aluminijumskom folijom kojom prekrijemo posudu u kojoj se nalazi hrana, čini se da to ipak nije najbolji izbor.

Folija ne pruža potpunu zaštitu od vazduha, što podstiče širenje bakterija, a samim tim i kvarenje hrane, što može da ugrozi zdravlje. Ostaci u frižideru obično mogu trajati do četiri dana i mogu se ponovo koristiti ako su dobro zatvoreni i pravilno uskladišteni. Za većinu ljudi, prekrivanje tanjira aluminijumskom folijom i ostavljanje u frižideru je brz i lak način da sačuvaju hranu.

Međutim, umotavanje hrane u aluminijumsku foliju takođe vas izlaže zdravstvenim rizicima. Baš kao što nam je potreban vazduh za disanje, bakterijama je potreban vazduh da bi napredovale. Neke bakterije kao što su stafilokok i Bacillus cereus, koje izazivaju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuvanja.

Kada se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije se mogu brzo širiti, prema američkom Ministarstvu zdravlja u Vašingtonu. Korišćenje aluminijumske folije za pokrivanje hrane predstavlja isti rizik jer ne ostavlja hranu potpuno bez vazduha. Kada je prisutan vazduh, omogućava bakterijama da rastu brže, zbog čega hrana neće moći dugo da stoji, a da se ne pokvari.

Ako želite da bezbedno skladištite ostatke, evo nekoliko smernica kako da to uradite:

Uvek ih ostavite u plitkim, hermetički zatvorenim posudama kako biste ubrzali proces hlađenja i sprečili širenje bakterija u hrani.

Hladite hranu u frižideru u roku od dva sata, pre nego što bakterije nanesu štetu.

Mlečni i mesni proizvodi su posebno skloni širenju bakterija, što naglašava važnost upotrebe nepropusnih kontejnera za svu ostatke hrane.

Opasnosti po zdravlje aluminijumske folije: na šta treba obratiti pažnju kada pečete hranu u njoj? Bacite hranu koja stoji duže od dva sata. Bezbedno skladištenje ostataka znači pronalaženje hermetički zatvorenih kontejnera i korišćenje ekološki prihvatljivih činija za višekratnu upotrebu, koje su napravljene od stakla, silikona za hranu i plastike bez BPA. Na taj način možete uštedeti novac, a uz to i sačuvati ostatke od kvarenja, piše Jutarnji.hr.

 


 

 

Komentari (0)
Loading