Nova istraživanja pokazuju: Redovno uzimanje vitamina D sprečava rak kože

Anđela Jovanović Vesti 13.10.2023 14:00 0

Studija koju je obavio Univerzitet Istočne Finske pokazala je da je među korisnicima koji redovno uzimaju vitamin D znatno manji broj onih koji obole od raka kože, za razliku od onih koji ne uzimaju vitamin D.

koža

Reddite/Printscreen

Povezanost vitamina D i zdravlja kože proučavana je decenijama unazad, međutim istraživanja su se uvek zasnivala na tome kako vitamin D konkretno deluje na kožu, ne šta njegovo uzimanje generalno čini za organizam.

Naučnici su izabrali skoro 500 ljudi koji imaju visok nivo rizika za nastanak bilo koje vrste melanoma (raka kože) i počeli da ih ispituju i uzimaju njihovu istoriju.

Na osnovu odgovora o korišćenju suplemenata vitamina D, podelili su ih u 3 grupe: oni koji redovno uzimaju vitamin D, oni koji povremeno uzimaju i oni koji uopšte ne uzimaju vitamin D.

Pokazano je da je među redovnim korisnicima znatno manje onih koji su oboleli od melanoma, za razliku od onih koji ne uzimaju vitamin D, ali i da je rizik za nastanak raka kože kod onih koji uzimaju vitamin D mnogo manji i da je za lakše oblike melanoma od onih koji ga ne uzimaju. Taj rizik je više od duplo manji kod onih koji uzimaju suplemente vitamina D.

Istraživanja su pokazala čak i da je rizik znatno manji kod onih koji povremeno uzimaju vitamin D, kao i da je smanjen generalno rizik za nastajanje agresivnih oblikai raka kože.

Međutim, pokazano je da ne postoji značajna povezanost između uzimanja vitamina D i starenja, nastajanja bora i stvaranja mladeža.

 

 

 

 

 

@najzena.rs Ekipa Najžena.rs pokreće video serijal "Žene u muškim poslovima", koji će se na našem sajtu emitovati svake srede u 19.30‼️Prva epizoda vas čeka na našem portalu📲 #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #fyp #fy #zeneumuskimposlovima #trend #najžena ##zivot #najzenasrbije ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading