RHMZ izdao HITNO upozorenje! Uključen je CRVENI meteoalarm, stižu nam TROPSKE VRUĆINE i evo najboljih SAVETA kako da ih što lakše pregurate

Najžena Vesti 31.07.2021 14:51 0

Tropski talas danima ne popušta u Srbiji, a izuzetno toplo biće i tokom vikenda, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a mi predložimo nekoliko načina kako da spasite od jakih vrućina

RHMZ izdao HITNO upozorenje! Uključen je CRVENI meteoalarm, stižu nam TROPSKE VRUĆINE i evo najboljih SAVETA kako  da ih što lakše pregurate

Tanjug

Tropski talas danima ne popušta u Srbiji, a izuzetno toplo biće i tokom vikenda, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Zbog izuzetno visokih temperatura u našoj zemlji, RHMZ je izdao upozorenje koje će biti na snazi sve do 4. avgusta.

- Za dane vikenda veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 34 na severu do 40 stepeni na jugu Srbije, a u nedelju na jugoistoku lokalno i do 42 stepena - upozorava RHMZ.

Kako dalje navode, u prvoj polovini sledeće sedmice, od ponedeljka do srede, visoke temperature očekuju se samo na krajnjem jugu i istoku Srbije - od 34 do 37 stepeni, a u ostalim krajevima biće svežije.

Zbog ekstremno visokih temperatura, danas je u istočnoj, jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji, uključen crveni meteoalarm.

On će na snazi biti i sutra, takođe zbog ekstremno visokih temperatura u Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Inače, crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Jug naše zemlje i jug Balkana i sutra će biti najtopliji u Evropi, kako navodi RTS.

  • Među merama koje treba preduzeti je stalno rashlađivanje svog doma. Preporučuje se održavanje sobne temperature niže od 32 stepena tokom dana, odnosno niže od 24 stepena tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

 

  • Izbegavajte borovak na otvorenom u intervalu od 10-17 časova

 

  • Izbegavajte bilo koji drugi napitak osim vode. Treba izbegavati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje, a ćešće obroke.

 

  • Ukoliko možete izbegavajte meso kada su visoke temperature

 

  • Tuširajte se u rashlađenoj vodi. Koristite i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala. Voda ne bi trebalo da bude ledena, dozirajte je. 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading