Prehlada vam ne da mira? Ovo su glavni krivci i kako da sebi olakšate muke

Vesti 31.10.2023 13:23 0

Prehladu izaziva više od 200 različitih virusa...

prehlada

Shutterstock

Sezona prehlade i gripa je stigla. I retko ko preživi celu zimu i dočeka proleće, a da ne slini, ne kašlje i ne kiši. Većina nas pokušava da "položi" prehladu na noge, što nije dobra ideja. Naravno, možete pokušati da ignorišete ove simptome i nadate se da ćete se uskoro osećati bolje.

Različiti virusi

Ponekad se to desi. Međutim, češće nego ne, ti dosadni simptomi traju, ostavljajući vas da kijate i šmrkate. Prehladu izaziva više od 200 različitih virusa i važno je napomenuti da se ne leče antibioticima, jer virusi na njih ne reaguju. Obično prvo osetite bol u grlu, nakon čega vam nos počinje da curi. Zatim se javlja začepljen nos i blagi kašalj.

grlo

Shutterstock

 

 

Povišena temperatura obično izostaje ili je samo blago povišena u prvih nekoliko dana kod odraslih, dok je češća kod dece. Tipično, prehlada traje između četiri i šest dana, ali da li ste se ikada zapitali zašto ponekad traje duže? Ako se suočavate sa ovim problemom, možda radite neke od sledećih grešaka.

Spavanje pomaže vašem imunološkom sistemu da funkcioniše optimalno. Kada ste prehlađeni, vašem telu je potrebno više sna i odmora da bi se uspešno borio protiv virusa i pomogao vam da ozdravite. U prva tri dana nakon pojave simptoma, obavezno odvojite više vremena za odmor, piše Avaz.ba.

Nedostatak sna

Pored toga, čak i kada ste zdravi, nedostatak sna i umor mogu smanjiti vašu sposobnost da se oduprete bolesti, jer vaš imunitet slabi, što vas čini podložnijim infekcijama. Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od sedam sati dnevno su skoro tri puta podložniji bolestima u poređenju sa onima koji spavaju osam sati ili više.

žena

Shutterstock

 

Kada ste bolesni, lako možete dehidrirati. Zato je, kada ste prehlađeni, važno da pijete dovoljno tečnosti, bilo da je u pitanju voda, čaj ili supa. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading