Ne preskačite popodnevno dremanje: Evo kako 15 minuta sna može da utiče na organizam

Vesti 03.11.2023 08:05 0

Popodnevno dremanje može biti korisno za mozak. To potvrđuje i skromna uzročna veza između uobičajenog dremanja i većeg ukupnog volumena mozga.

Popodnevno spavanje

Shutterstock

Okrepljujuće popodnevno dremanje može biti spasonosno kada smo premoreni, a osećamo da dan nema dovoljno sati za sve što moramo da završimo.

Užurbani život bez dileme uzima svoj danak, a kada se poklopi nekoliko noći s malo ili nimalo sna, osećamo se premoreno te pogotovo tada nismo u stanju da izvršavamo svoje obaveze ili napravimo sve ono što želimo.

Odgovor na taj problem mogao bi da se krije u okrepljujućem popodnevnom dremanju od 15 minuta ili tzv. "power nap".

Jedan od načina na koji dremanje pomaže jeste taj što nam omogućuje da nadoknadimo očajnički potreban san, ali utiče i na naše pamćenje. Ono što je najbolje je to što neće remetiti naš noćni san. Zato strah da nećemo moći da spavamo noću ako sada "ukrademo" 15 minuta sna nije opravdan.

Kratkim dremanjem, prema rečima dr Sare C. Mednik, stručnjakinje za spavanje i autorke knjige "Take a Nap! Change Your Life", restartujemo svoj sistem te utičemo na poboljšane motoričke performanse.

Dužina dremanja, koje ne bi trebalo biti kraće od 15 minuta, jača i naš mozak. Kada odspavamo duže od toga, prema rečima spomenute doktorke, jača se naše pamćenje i kreativnost. Dremanje od 30 do 60 minuta dobro je za veštine donošenja odluka, pamćenje rečnika ili prisećanje uputstava. Brzo kretanje očiju ili REM faza sna u 60 do 90 minuta dremanja igra ključnu ulogu u stvaranju novih veza u mozgu i rešavanju kreativnih problema.

 

 

Komentari (0)
Loading