Da li spavate sa upaljenim grejanjem? Ovo je optimalna temperautra, sve preko toga šteti i pojačava prehladu

Slobodanka Ćorić Vesti 16.11.2023 12:00 0

Utvrđeno je i da povećanje na 30º C utiče na san osobe slično kao da živi s hroničnim bolom

grejanje

Shutterstock

Nova studija, objavljena u časopisu Science of the Total Environment, otkrila je da spavanje u sobi koja je previše vruća ili prehladna može uticati na kvalitet sna,  pa i na nesanicu.

Idealna temperatura omogućuje kvalitetan san

Novo istraživanje daje razlog da obratite pažnju na temperaturu u vašem domu pre spavanja, baš kao što biste upravljali izlaganjem svetlosti ili buci da biste zaspali. Uopšteno govoreći, preporučuje se da okruženje za spavanje bude hladno, mračno i tiho.

Idealna temperatura: Previše topline može da škodi

Da bi razumeli kako temperatura utiče na kvalitet sna, istraživački tim je prikupio podatke od 50 učesnika, od 65 ili više godina, koji žive u širem području Bostona od oktobra 2021. do februara 2023.

Kvalitet sna učesnika je meren na dva različita načina: subjektivno, korišćenjem upitnika i objektivno, korišćenjem podataka sa uređaja sa prstenom koji se može nositi koji meri biološke signale kao što su otkucaji srca, disanje, temperatura kože, kretanje i varijabilnost otkucaja srca.

Temperature u kući učesnika su obično bile u rasponu između 15º C i 30º C. Kada su pojedini ispitanici zamoljeni na podese temperaturu sobr od 25º C na 30º C, kvalitet sna se smanjio i do 10%. Ovaj pad je dovoljno značajan da može uticati na anksioznost, raspoloženje, kognitivne performanse i nivo stresa i aktivnosti osobe sledećeg dana. Utvrđeno je i da povećanje na 30º C utiče na san osobe slično kao da živi s hroničnim bolom.

Nova studija je primetila da je „optimalni opseg“ za spavanje negde između 20º C i 25º C.  Ali, taj se raspon možda ne odnosi na sve. Lekari obično preporučuju da pojedinci postave temperaturu koja im je prijatna za spavanje. I pored toga, ako pojedinci imaju problema sa teškoćama da zaspu u početku, obično se preporučuje malo hladnija prostorija.

Globalno zagrevanje može poremetiti navike spavanja

Nova otkrića o tome kako visoke temperature utiču na kvalitet sna zabrinjavaju istraživače klime. Većina gradova postaje sve toplija, a to ne samo da utične na san, nego i na sveukupno zdravlje. Rad objavljen u naučnom časopisu One Earth 2022. otkriva da bi do kraja ovog veka „podoptimalne temperature“ mogle da nam oduzmu 50 sati sna svake godine.

 

Komentari (0)
Loading