Nikada se ne biste povezali, ali... Doktori upozoravaju na 9 simptoma u grlu koji mogu biti rani alarm za ozbiljnu bolest

Slobodanka Ćorić Vesti 20.03.2024 16:25 0

Disfagija je uzrokovana oštećenjem regiona mozga odgovornih za kretanje i koordinaciju, uključujući i one koji kontrolišu refleks gutanja

gutanje

Shutterstock

Statistika koja nam nikako ne ide u prilog. Demencija je stanje koje pogađa više od 55 miliona ljudi širom sveta.

Očigledni simptomi demencije su gubitak pamćenja, međutim, rani znaci ovog stanja su, između ostalog, sporo razmišljanje, poteškoće u planiranju, problemi s pažnjom i koncentracijom, te promjene raspoloženja i ponašanja, piše živim.hr.

MANJE POZNATI SIMPTOMI

Pored navedenog, otežano gutanje takođe može biti rani znak demencije. Ovaj neobičan simptom, poznat i kao disfagija, pominje se u studiji iz 2008. objavljenoj u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

- Disfagija je uzrokovana oštećenjem regiona mozga odgovornih za kretanje i koordinaciju, uključujući i one koji kontrolišu refleks gutanja - objasnio je dr Ahmad Khundakar, dodajući da oni koji žive sa demencijom mogu iskusiti slabost mišića, smanjen osećaj u grlu, što dovodi do poteškoća sa gutanjem.

SIMPTOMI DISFAGIJE

Zanimljiva je činjenica da gutamo otprilike 900 puta dnevno. Ova naizgled jednostavna radnja je refleksna aktivnost koja podrazumeva niz malih pokreta, a zatim i napor tela kojeg nismo ni svesni. Nakon što donesemo hranu ustima, ona putuje prema jednjaku i želucu.

Najčešći simptomi disfagije su:

- kašalj tokom i nakon gutanja,

- ulazak sadržaja (hrane i tečnosti) u disajne puteve i pluća,

- ulazak sadržaja u traheju,

- bol ili nelagodnost nakon gutanja,

- osećaj da je hrana zaglavljena u grlu ili ždrelu,

- smanjena kontrola sadržaja unetog kroz usta,

- sporije hranjenje ili izbegavanje hrane i pića zbog nelagodnosti i straha,

- česte infekcije respiratornog sistema,

- gubitak telesne mase.


„Simptomi disfagije će često dovesti do gubitka težine, dehidracije i neuhranjenosti“, rekao je dr Khundakar.

Prema NHS East Sussek Healthcare Trust-u, znaci disfagije su široko rasprostranjeni i ne treba ih zanemariti, posebno kod onih sa demencijom koji imaju poteškoća da jedu ili piju.

U prepoznavanju i liječenju disfagije ključan je multidisciplinarni pristup pacijentu, koji bi trebao uključivati logopeda, neurologa, radiologa, otorinolaringologa i nutricionista, piše živim.hr.

Komentari (0)
Loading