Sremuš, najtraženiji na pijacama: Jednostavno i jeftino prolećno jelo, a bolje od belog luka

Slobodanka Ćorić Vesti 29.03.2024 13:05 0

Proleće je sezona branja ove biljke, tačnije od marta pa do kraja maja. Od davnina se znalo za njene zdrastvene beneficije pa nije ni čudo što je toliko popularna

sremuš

Shutterstock

Sremuš ili jednako poznat po imenu divlji beli luk pravo je osveženje na niškim pijacama. Prošlog vikenda na pijaci ste mogli da pronađete tek nekoliko tezgi na kojima se prodaje sremuš, ovog vikenda divljeg belog luka ima na pretek, a interesovanje za prvi sremuš je izuzetno. Vezica ove zdrave biljke košta 60 dinara.

Biljka sremuš ili drugačije poznata i kao divlji beli luk uglavnom raste u vlažnim listopadnim šumama i planinskim predelima. Takođe je poznata i po nazivu medveđi luk, pošto medvedi vole da jedu ovu biljku nakon zimskog sna kako bi pročistili želudac.

Ono što je karakteristično za ovu bilku jeste njena jaka aroma i miris. Ukus je poput belog luka samo što nema lošeg zadaha posle konzumiranja. Proleće je sezona branja ove biljke, tačnije od marta pa do kraja maja. Od davnina se znalo za njene zdrastvene beneficije pa nije ni čudo što je toliko popularna.

Sremuš je biljka koja ima mnoge zdrastvene beneficije. Ovoj tvrdnji doprinosi i činjenica da je 1992 godine sremuš bio proglašen svetskom lekovitom biljkom. Sremuš u sebi sadrži puno vitamina i minerala. Bogat je vitaminom C, karotenom, alicinom, belančevinama, eteričnim uljem i alisulfidom. Listovi u sebi sadrže od 20 do 50 mg vitamina C.

Sremuš se može koristiti kako u lekovite tako i u kulinarske svrhe. U kuhinji se može spremiti kao salata, dodatak nekom jelu ili u supi ukoliko želite da pojačate aromu belog luka. Tako da u nedostatku belog luka sremuš ga može zameniti. Čak je 20 puta lekovitiji od belog luka i pritom ga organizam lakše vari i prerađuje. 

Dinstani sremuš

Ako volite spanać, sigurno će vam se i sremuš ovako pripremljen svideti, ali ako mislite da je miris i ukus sremuša previše jak možete ga dodati u spanać umesto belog luka.

Ako pravite sremuš bez spanaća, postupak pripreme je sledeći.

Sastojci za dve osobe:

2- 3 veće veze sremuša
kašika putera (ili ulja)
kašika brašna
mleka po potrebi (otprilike 1 šolja)
pola kašičice soli

Priprema: Sremuš dobro operite i sitno ga iseckajte da li u blenderu ili nožem na dasci svejedno, bitno da je što sitnije iseckan. Pošto njega možete jesti i presnog, ne morate ga prethodno kuvati, tj. blanširati. Na puteru (ili ulju) propržite brašno, dodajte iseckan sremuš, posolite i sipajte otprilike jednu šolju mleka. Mešajte neprestano da ne zagori na srednjoj temperaturi, dok sremuš ne provri.

Ako u sremuš dodajete spanać, onda prvo spanać malo prokuvajte i tek onda naseckajte. Postupak kuvanja je isti, odnosno umesto belog luka u zapršku stavite sremuš.

Kada kuvate spanać, za dve osobe vam je i više nego dovoljna količina od 1/2 kg spanaća i jedna veza sremuša.

Na isti način, samo uz dodatak pileće supe ili vode, možete napraviti gustu sremuš čorbu.

 

Komentari (0)
Loading