Manite se grickalica: Da li ćete zaspati lako zavisi od hrane koju jedete, ova voćka rešava nesanicu

Slobodanka Ćorić Vesti 28.04.2024 22:53 0

Ono što jedemo takođe utiče na to da li ćemo lako ili teško zaspati

spavanje

Shutterstock

Problemi sa snom i nesanicom sve više pogađaju mlade ljude u najboljim godinama. Stres, način života i preopterećenost obavezama imaju ogroman uticaj. Ono što jedemo takođe utiče na to da li ćemo lako ili teško zaspati. Prema mišljenju stručnjaka, jedna popularna grickalica koju jedemo uveče, može veoma da oteža san.

U intervjuu za The Mirror, Ketrin Hol, stručnjak za spavanje sa više od 13 godina kliničkog iskustva, objašnjava da ako želite da spavate bolje, trebalo bi da izbegavate čips. Razlog je visok sadržaj soli. "Obroci sa visokim sadržajem natrijuma izazivaju zadržavanje tečnosti i povećanje krvnog pritiska, što otežava telu da se potpuno isključi nakon jedenja grickalica kao što je čips", objašnjava Hol. Kao rezultat toga, umesto dubokog sna i kvalitetnog odmora, imamo površno uspavljivanje i noćna buđenja. Višak soli takođe uzrokuje češće posete toaletu, uključujući i noću, što narušava zdrav način spavanja i ustajanje čini neophodnim.

Šta je najbolje jesti pre spavanja?

Ako tražite hranu koja će vam pomoći da zaspite, vreme je da uključite banane u ishranu. Ne preporučuju se bez razloga kao idealan obrok za doručak ili pre treninga. Ovo voće je veoma zasitno i hranljivo, a tokom varenja energija se postepeno oslobađa. Ipak, banane najbolje deluju uveče i mogu da budu prirodna pomoć za spavanje. "Banane sadrže i triptofan, aminokiselinu odgovornu za proizvodnju melatonina i magnezijum. Oni promovišu opuštanje i uspavljivanje, pa ostavite čips i pojedite bananu pre spavanja", dodaje stručnjak.

Komentari (0)
Loading