Ostalo vam mnogo farbanih jaja? Evo koliko dana mogu da stoje pre nego što se pokvare i da li moraju da budu u frižideru

Vesti 08.05.2024 09:30 0

Posle Uskrsa su vam sigurno ostala ofarbana jaja koja niste stigli da pojedete. Evo koliko dugo mogu da stoje.

jaja

Shutterstock

Verovali ili ne, kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svežih. Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime postaju osetljivija na štetne mikroorganizme. Zato ih treba čuvati u frižideru.

Pravilno čuvanje

Držanje u frižideru pomaže da se uspori rast bakterija, jer one koje mogu biti opasne za zdravlje sporije rastu na temperaturama ispod četiri stepena. Najbolje je da ih stavite u kartonsku kutiju u kojoj ste ih kupili ili u hermetički zatvorenu posudu. U frižideru treba da stoje na unutrašnjoj polici. Nikako ih ne stavljajte u vrata, jer često otvaranje frižidera dovodi do promene temperature na tom mestu.

jaja

Shutterstock

 

Kako čuvati polupana jaja

Ako vam je ostalo još mnogo farbanih jaja od Uskrsa nemojte da ih zamrzavate, jer će u tom slučaju postati žilava i neće biti ukusna. Ukoliko ste mnogo jaja polupali za Uskrs, pa niste stigli da ih pojedete, oljuštite ih i stavite u hermetički zatvorenu posudu, pa u frižider. Pojedite ih u najkraćem roku.

Tvrdo kuvana jaja, bilo da su oljuštena ili neoljuštena mogu da stoje u frižideru oko nedelju dana i da budu bezbedna za jelo, prema Ministarstvu poljoprivrede SAD.

Prepoznajte pokvarena jaja

Pokvareno kuvano jaje ćete prepoznati po neprijatnom mirisu. Mnogi ljudi brinu ako je žumance kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje, ali to ne znači da se pokvarilo. Boja žumanca varira u zavisnosti od vremena kuvanja i temperature. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje bleđe i na kraju poprima zelenkasto-sivu boju. Ipak, to jaje je bezbedno za jelo.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading