Stručnjaci savetuju: Što pre promenite ovih 6 navika, ozbiljno povećavaju nivo stresa

Vesti 10.05.2024 19:13 0

Za dugoročno upravljanje stresom, Siddki je preporučila kreiranje rutine...

žena

Shutterstock

Kada ste preplavljeni stresom, možete pokušati da se smirite nekim naizgled opuštajućim navikama. Međutim, one zapravo imaju suprotan efekat, odnosno mogu da još više povećaju stres.

Od gledanja televizije satima do pretvaranja da stres nije prisutan, postoje uobičajena ponašanja opuštanja koja radimo da bismo se opustili, a koja zapravo mogu uzrokovati više štete nego koristi. "I sam radim stvari koje pogoršavaju stres. I znam da radim, ali to je prirodno za ljude", rekao je psihoterapeut Niro Feliciano za HuffPost.

Evo navika za koje mislite da vas opuštaju, ali zapravo pogoršavaju vašu anksioznost.

Gledate previše TV ili idete u kupovinu

,,Jedina stvar koju najviše pokušavam da ne radim kada sam pod stresom je da se ne zaglavim u obrascima preterivanja u bilo čemu - gledanju emisija ili filmova, kupovini, jedenju brze hrane, itd.", rekla je psihoterapeutkinja Sadaf Sidiki. Svima su nam potrebni povremeni trenuci bekstva i opuštanja, ali takve aktivnosti ne mogu biti odbrambeni mehanizmi za suočavanje sa stresom“, dodala je ona. Ova ponašanja su često samo načini da izbegnemo suočavanje sa sopstvenim emocijama.

odeća

Shutterstock

 

,,Istraživanja pokazuju da potiskivanje teških misli na duže vremenske periode može dovesti do lošeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Snažne emocije treba osetiti, obraditi i njima upravljati", objasnio je Sidiki.

Umesto da preteruje sa pomenutim „aktivnostima za opuštanje“, Sidiki pokušava da se fokusira na tehnike koje joj odmah oslobađaju stresa, kao što je odlazak u šetnju, ples uz omiljene pesme ili razgovor sa prijateljima.

joga

Shutterstock

 

Druga opcija je vežbanje vežbi disanja, kao što je udisanje kroz nos, zadržavanje, izdisanje kroz nos i ponavljanje dok ne osetite pomak. Čak i brzo tuširanje može pomoći; topla voda može opustiti vaše mišiće i smanjiti napetost, dok hladna može poboljšati cirkulaciju i smanjiti nivoe kortizola.

Za dugoročno upravljanje stresom, Siddki je preporučila kreiranje rutine koja uključuje vežbanje, zdrav san, meditaciju, celovitu hranu, hidrataciju i terapiju.

Uveravanje sebe da ne smete da imate ,,loše misli"

„Kada imam užasne misli da će nešto ispasti jako loše, ne izbegavam te misli“, rekao je Kalvin Fič, licencirani klinički zdravstveni psiholog.

Objasnio je da to može dovesti do „problema sa ružičastim slonom“, u kojem misao postaje intenzivnija jer pokušavate da je izbegnete. Na primer, ako se od vas traži da ne razmišljate o ružičastim slonovima 30 sekundi, to je teško izbeći.

ćerka

Shutterstock

 

Fič voli da zamišlja svoje misli kao „kutije na pokretnoj traci“ i odlučuje da li da ih otvori ili ne u vezi s tim), pustio sam tu kutiju jer znam da otvaranje i gledanje sadržaja nije od pomoći zapravo sprečava da prođu druge misli ili kutije“, rekao je on.

Učenje da ne kontrolišete svoje misli ne samo da ublažava stres, već može pomoći i kod određenih stanja anksioznosti kao što su opsesivno-kompulzivni poremećaj i panični poremećaj, navodi Fić.

Pitanje druge za mišljenje

,,Ponekad kada smo suočeni sa izazovom, naša tendencija je da želimo da se konsultujemo sa drugim ljudima o tome i dobijemo različita mišljenja i povratne informacije. A ponekad to može samo da zakomplikuje stvari", objasnila je Tamika Luis, klinička direktorka.

Svađa prijateljica

Shutterstock

 

Dobijanje mnogo različitih saveta od drugih može odvratiti pažnju od onoga što zaista osećate. Umesto toga, Luis pokušava da mirno sedi i sluša svoje telo.

Trudim se da verujem toj mudrosti tela, koja je obično bolji vodič od mišljenja drugih ljudi“, rekla je ona. Ona je dodala da „pomeranje” tela može biti podjednako korisno, bilo da je u pitanju disanje, istezanje ili hodanje.

Slušanje belog šuma

„Za mene, beli šum povećava moju anksioznost“, rekla je Prija Tahim, licencirani profesionalni savetnik i osnivač Kaur Counseling. Dok beli šum može pomoći nekim ljudima da se opuste kada se koriste uz meditaciju, drugi mogu smatrati da su njegove visoke frekvencije previše stimulativne, kaže Tahima.

Više voli da sluša svoju „mirnu“ listu pesama, koja uključuje „pesme sa blagim ili romantičnim vibracijama“ i omogućava njenom mozgu da se opusti. Slušanje muzike sporim, umirujućim tempom može pomoći u fizičkom opuštanju i smirivanju uma, objasnila je ona.

Preuzimanje dodatnih zadataka za odvraćanje pažnje

,,Kada sam pod stresom, trudim se da nikada ne preuzimam dodatne stvari. Kada počnemo da kažemo da stvarima za koje nemamo vremena ili za koje nemamo emocionalne ili mentalne snage, počinjemo da se osećamo ogorčeno", Felisijano rekao.

Objasnila je kako to može povećati nivo stresa i izazvati više anksioznosti, panike i depresivnih simptoma. Umesto toga, Feliciano se fokusira na postavljanje čvrstih granica i postavljanje prioriteta.

žena

Shutterstock

 

,,Počinjem da govorim 'ne' stvarima koje nisu važne. Gledam šta mogu da odložim i stvaram više vremena u svom životu za brigu o sebi. Ako namerno ne odvojimo vreme za sebe -briga, neće ni niko drugi“, rekla je ona.

Za nju, briga o sebi može uključivati odlazak u šetnju sa prijateljem, boravak u prirodi, meditaciju ili vežbanje dubokog disanja (čak i samo pet ili deset minuta dnevno).

Što se tiče zadataka koje treba obaviti, ona pravi liste kako bi im odredila prioritet. Ovo joj pomaže da organizuje svoje misli i smanji pritisak da ih se priseti.

Ignorisanje stresa ili pretvaranje da ne postoji

„Izbegavanje nečega nikada nije rešenje. To samo pogoršava situaciju“, rekao je Džefri Barnet, profesor psihologije na Univerzitetu Lojola u Merilendu.

Barnet je otkrio da je prolazak kroz stres kao da ga nema samo pogoršao. Alternativno, pokušajte da sebi date dozvolu da napravite pauzu i uradite nešto opuštajuće ili podmlađujuće.

Takođe je istakao važnost metoda prevencije stresa, kao što su redovno vežbanje, zdrava ishrana, adekvatan odmor i ne preterano strog prema sebi.

žena

Shutterstock

 

Lijana Stokard, licencirani bračni i porodični terapeut u ,,LifeStance Health"-u, složila se da što duže ignoriše svoj stres, to se više zadržava u njenom umu.

,,Čak i 'najmanje' stvari izgledaju nepremostivo", rekla je ona. Objasnila je kako to dovodi do ciklusa kontinuiranog odlaganja i povećanog stresa, sve dok se ne dovede do tačke preloma i ona mora da se nosi sa tim.

Umesto toga, on pokušava da prizna svoja osećanja i utvrdi da li može da kontroliše neke od svojih stresora (na primer, preduzimajući manje korake ka većem cilju). Za stresore koji su van njene kontrole, ona koristi veštine suočavanja kao što su duboko disanje i vođenje dnevnika.

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti: pronađite ono što vam najbolje odgovara

Sidiki je istakla da upravljanje stresom mora imati svoje pokušaje i greške. Samo zato što određena tehnika radi za nekoga ne znači da će raditi i za vas. Najbolje što možete da uradite je da isprobate nove metode dok ne pronađete one koje vas najviše smiruju.

„Najvažnije, nemojte se plašiti da tražite pomoć. Ljudska smo bića i nije nam suđeno da sami sebe lečimo“, rekla je Sidiki. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading