Da li je visok holesterol nasledan? Doktorka objašnjava kada ga morate proveriti

Slobodanka Ćorić Vesti 15.05.2024 11:20 0

Visok holesterol predstavlja značajan zdravstveni rizik, povezan sa srčanim bolestima i drugim ozbiljnim stanjima. Mnogi se pitaju da li je visok holesterol nasledan i kada je potrebno proveriti njegove nivoe

Da li je visok holesterol nasledan? Doktorka objašnjava kada ga morate proveriti

Shutterstock

Visok holesterol je ozbiljan zdravstveni problem koji može dovesti do brojnih kardiovaskularnih bolesti. Pitanje koje mnoge brine jeste da li je visok holesterol nasledan i kada je pravo vreme da se obavi kontrola. 

Nasledni faktor visokog holesterola

Kardiolog dr Lesli Čo objašnjava da genetski faktor igra značajnu ulogu u nivoima holesterola. Familijarna hiperholesterolemija je nasledni poremećaj koji se karakteriše visokom koncentracijom holesterola u krvi, posebno LDL (lošeg) holesterola. "Ako jedan roditelj ima familijarnu hiperholesterolemiju, postoji 50% šanse da će dete naslediti ovu mutaciju," ističe dr Lesli Čo. 

Prema podacima Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv (NHLBI), ovaj poremećaj može značajno povećati rizik od razvoja srčanih oboljenja u ranoj dobi. Studije pokazuju da osobe sa ovim poremećajem mogu imati nivoe holesterola dva do tri puta veće od normalnog.

Kada proveriti nivo holesterola?

Prema preporukama Američkog udruženja za srce (AHA), prvi test holesterola treba obaviti u detinjstvu, između 9. i 11. godine, a zatim ponovo između 17. i 21. godine. Odrasli bi trebalo da proveravaju nivo holesterola svakih četiri do šest godina, osim ako postoji povećan rizik.

Dr Lesli Čo dodaje: "Osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom na visok holesterol ili srčana oboljenja treba da počnu sa redovnim proverama već u adolescenciji." Takođe, pacijenti sa drugim rizičnim faktorima kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, gojaznost ili pušenje, treba da proveravaju holesterol češće.

Značaj rane dijagnoze i prevencije

Rana dijagnoza visokog holesterola je ključna za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema. "Pravovremena intervencija može značajno smanjiti rizik od ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara," kaže dr Lesli Čo. Promene u načinu ishrane, redovna fizička aktivnost i, ako je potrebno, medikamenti, mogu pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "The Lancet", osobe koje održavaju zdrav nivo holesterola od rane dobi imaju znatno manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Saveti za održavanje zdravog nivoa holesterola

Dr Lesli Čo  savetuje sledeće korake za održavanje zdravog nivoa holesterola:

Zdrava ishrana: Fokusirajte se na unos vlakana, voća, povrća i zdravih masti.
Redovna fizička aktivnost: Najmanje 150 minuta umerenog vežbanja nedeljno.
Izbegavanje pušenja: Pušenje povećava nivo LDL holesterola i smanjuje nivo HDL (dobrog) holesterola.
Kontrola telesne težine: Gubitak viška kilograma može pomoći u snižavanju nivoa holesterola.

Razumevanje genetskog rizika i pravovremene kontrole su ključni za održavanje optimalnog zdravlja. Ako imate porodičnu istoriju visokog holesterola, ne odlažite posetu lekaru i redovne provere. "Preuzimanje kontrole nad zdravljem je najbolja investicija u budućnost," zaključuje kardiolog.

Komentari (0)
Loading