Svi se nasmejemo kada nam neko OVAKO poželi sreću: Zašto govorimo "Dabogda SLOMIO NOGU", kada ne znamo šta znači?

Naj žena Vesti 13.08.2021 20:18 0

Kada ste poslednji put nekome rekli "slomi nogu"? Da li znate šta zapravo znači ova fraza i odakle nam dolazi

Svi se nasmejemo kada nam neko OVAKO poželi sreću: Zašto govorimo "Dabogda SLOMIO NOGU", kada ne znamo šta znači?

pixabay

Kad kažemo "slomi nogu", ne želimo da to stvarno nekome dogodi, ali zašto onda koristimo ovu frazu? 

Značenje "slomi nogu"

Ovaj izraz koristimo kada nekome želimo sve najbolje. Obično se glumcima pre nastupa poželi sreća i da obavezno "slome nogu" na scenu. Međutim nije ograničen samo na izvođače, ovu frazu možete uputiti bilo kome.

Ako vas zanima poreklo i značenje, onda da se vratimo koji vez unazad.

Poreklo izraza "slomi nogu"

Veruje se da je izraz ukorenjen u pozorišnoj zajednici, za koju se zna da je pomalo sujeverna. Izvođači su verovali da bi fraza "srećno" zapravo donela lošu sreću na sceni, pa su jedni drugima govorili "slomi nogu" i "sve najgore". Na taj način bi se dogodilo suprotno. Umesto da slomi nogu, izvođač bi izveo besprekornu predstavu. Veruje se da je nastao na američkoj pozorišnoj sceni početkom prošlog veka.

S tim u vezi je i prvi dokumentovani primer nekoga ko je rekao "slomi nogu" s namerom da poželi sreću. Robert Vilson Lind je 1. oktobra 1921. godine u jednom intervjuu rekao da je baksuzno u konjskim trkama nekome poželeti sreću, zbog čega treba reći nešto uvredljivo poput "dabogda slomio nogu". Potom je u istom intervjuu dodao da su glumci i džokeji najsujeverniji ljudi na svetu! 

U jednom pozorištu je takođe pismeno zabeleženo korišćenje ove fraze! Edna Ferber je 1939. godine iskoristila ovu repliku sa malo drugačijim motivom: "…i sve zamene su sedele u zadnjim redovima učtivo želeći da glavni glumci slome noge". Samim tim, nadali su se da će glavne role bukvalno pasti i zadobiti povrede, kako bi oni dobili njihove uloge. 

Komentari (0)
Loading