Ako se budite umorni, ove TRI jutarnje navike morate ODMAH da promenite

Vesti 08.05.2023 08:30 0

Jedna jutarnja navika može da vam izdiktira ceo dan, verovali ili ne, zato trebamo da obratimo pažnju na svaki detalj kada ustanemo

Ako se budite umorni, ove TRI jutarnje navike morate ODMAH da promenite

Shutterstock

Često znamo da se budimo umorni i to je jako stresan početak dana, nemamo energije, a imamo jako mnogo obaveza ceo dan.

Da biste se brzo razbudili morate da promenite naviku ispijanja kafe ili odlaganje alarma na "još pet minuta", predlažemo vam da uradite sledeće.

Prestanite da odlažete alarm

Kako stručnjaci kažu,ometanje REM faze nije dobro, a to činite svakog jutra kada vaš alarm pomerate na još pet minuta. Ako fazu spavanja stalno prekidamo, mi ćemo se probuditi još umorniji i nećemo imati snage ni oči da otvorimo.

Pored toga, može se i desiti da se uspavate tokom odlaganja alarma, što dovodi do kašnjenja, neispunjenja radnih obaveza i dogovorenih planova, zbog čega ćete biti mrzovoljni i jako nervozni.

Umesto odlaganja alarma, savetuje se da svako jutro se budimo u približno isto vreme, tada će nam svako ustajanje biti kao od šale i bez problema.

Zaboravite na izležavanja u krevetu

Pet minuta ležanja nakon alarma nam nikako neće pomoći i neće nam dati više energije. Naprotiv, desiće se suprotno, a dokazano je da se buđenje u "fetus" položaju ne odražava dobro na čoveka, izaziva veći stres, a dok se toga možete rešiti rastezanjem.

Ejmi Kadi, psiholog sa Harvarda, smatra da bi trebalo da se nakon buđenja odmah rastegnete, i to preko celog kreveta. Na taj način rastegnućete sve mišiće, a dobićete i samopouzdanje za početak dana, objašnjava ona.

Ejmi takođe tvrdi da su ljudi koji se razbuđuju sa rukama raširenim u obliku slova V izuzetno srećni.

Prva jutarnja kafa

Većina smatra da je glavni jutarnji pokretač kada se probudimo kafa. Njeno ispijanje odma nakon buđenja ima suprotni učinak.

Kofein udvostručuje vrednosti hormona stresa i može da dovede do problema sa spavanjem, a nakon nekog vremena ponovo ćete se osećati pospano.

Lekari smatraju da je najbolje vreme za šolju kafe između 9:30 i 11:30, i to nakon doručka, a nikako na prazan stomak.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading