Ako prekomerno koristite JABUKOVO SIRĆE možete sebi da napravite ozbiljan zdravstveni problem

Naj žena Vesti 04.12.2021 17:49 0

Kako kažu stručnjaci, moramo biti oprezni sa jabukovim sirćetom

jabukovo sirće

Shutterstock

Kada je u pitanju alternativna medicina, često se pominje upravo jabukovo sirće. Mnogi ljudi, širom sveta ga smatraju "lekom" za sve, od uklanjanja akni do štucanja, a veruje se čak i da je ključ za miršavljenje

Niko ne može da kaže da jabukovo sirće nema puno enzima i probiotika, ima. Pomaže i u regulaciji šećera u krvi, ali sve više stručnjaka upozorava na nuspojave koje se povezuju sa konzumaciom upravo njega.

Eli Kriger, dijetetičarka tvrdi da sa jabukovim sirćetom morate pažljivo da postupate, piše "Washington Post"

- To je moćna kiselina koja može da bude opasna. Može da izazove opekotine na nežnom tkivu usne duplje i jednjaka i da dovede do erozije zuba - objasnila je Kriger.

Jabukovo sirće može da prouzrokuje mučninu i druge gastrointestinalne probleme, pa ako osećate ovakve neprijatnosti, možda je vreme da smanjite njegovo konzumiranje.

Neprijatne simptome moguće je izbeći ako jabukovo sirće razblažite sa vodom ili ga koristite samo kao začin u omiljenoj salati.

- Uvek sam za to da sirće bude deo ishrane, ali kada se konzumira povrće u kombinaciji sa sirćetom. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže proces varenja hrane i održavanja telesne težine - kaže nutricionista Keri Glasmen.

Osim toga, sirće gotovo da uopšte nema kalorija, za razliku od kremastih preliva koji su prave kalorijske bombe.

Komentari (0)
Loading