Kako se ne ugojiti tokom praznika: Pet jednostavnih saveta kako da IZBEGNETE višak KILOGRAMA

K.Ć Vesti 28.12.2021 15:43 0

Pre nego što počnete da tražite savet kako da smršate posle Božića, pročitajte kako da se NE ugojite tokom Božića. Veliki broj tradicionalnih jela, primamljivi kolači i slatkiši na slavskoj trpezi otežavaju nam da izbegnemo prejedanje i višak kilograma

Kako se ne ugojiti tokom praznika: Pet jednostavnih saveta kako da IZBEGNETE višak KILOGRAMA

Shutterstock

Božićna jela nisu niskokalorična, jer se mnoga pripremaju na bazi kajmaka, putera, brašna ili pržena da budu. Ako ne kontrolišemo navike u ishrani za prazničnom trpezom, kada posle nekoliko dana proslavljanja praznika stanemo na vagu, može nas uhvatiti panika. Evo pet praktičnih saveta dijetetičara o tome kako to izbeći. Naučite ih pre Božića.

Stavite sve što želite da probate odjednom na tanjir

Primena ovog jednostavnog pravila daje vam veću kontrolu nad količinom hrane koju nameravate da jedete. Takođe je važno jesti hranu polako i uživati u svakom zalogaju. Zahvaljujući tome, brže ćemo postići sitost i minimizirati rizik od prejedanja. Pored toga, produžiće vam vreme uživanja tokom obroka.

Počnite sa jelima kuvanim sa puno povrća

Počnimo sa jelima bogatim povrćem, ostavite pržena za kasnije i sa puno sosa. Kada jedemo lakša jela, ješćemo mnogo manje kaloričnih jela. Stoga vredi početi sa ribom i salatom u grčkom stilu, a zatim posegnuti za knedlama, prženim šaranom ili desertima.

Pijte puno i birajte zdrave tečnosti

Tečnosti pune stomak i čine da se osećate sitim. Takođe pomaže varenju i omogućavaju vlaknima da rade. Imajući na umu zdrave navike, slatka gazirana pića na Badnje veče vredi zameniti nezaslađenim kompotom, vodom ili čajem. Posle obroka možete koristiti i začinsko bilje, na primer kamilicu ili mentu, da biste pomogli varenju.

Smejte se i više pričajte

Razgovor i smeh podstiču varenje. Kada više pričamo, manje jedemo, a radni trbušni mišići imaju priliku da sagore kalorije. Zato, tokom praznika, nemojmo se fokusirati samo na kulinarske aspekte, ustanite od stola, idite u šetnju sa porodicom ili prijateljima. Trenuci provedeni u zajedničkom razgovoru van stola, tokom odabrane fizičke aktivnosti, na primer klizanja na ledu, pomoći će nam da izgradimo sjajne uspomene umesto viška masti i probavne smetnje.

Nemojte jesti samo da ne propadne

Praznici mame velikim brojem jela i ukusa, ali postoji mnogo načina da se iskoristi višak hrane. Ne moramo sve da jedemo tokom praznika u uverenju da ništa nije bačeno. Možemo zamrznuti hranu i dati je porodici, prijateljima ili beskućnicima. To će nam takođe biti praktičan savet da pokušamo da pripremimo manje hrane za sledeći Božić.

- Poštovanje gore navedenih pravila može nam efikasno pomoći da izbegnemo prejedanje i probleme koji mogu uticati na naše blagostanje i zdravlje. Jedna od mogućnosti je i da se minimiziraju efekti nezdrave božićne hrane brzim vraćanjem zdravim navikama, npr. razuman deo na tanjiru odmah posle Božića. Tada postoji šansa da loš izbor hrane neće postati naša svakodnevica. Druga opcija je da pripremite zdrava jela za praznike, na primer u vidu tradicionalnih lakih jela, i da sebi obezbedite zdravije zamene, na primer, zamenite bombone suvim voćem ili lagani hleb celim žitaricama - predlaže Magdalena Kartasinska, klinička nutricionista u Dailifruits-u.

Božić traje svega nekoliko dana i nije poenta da sebi potpuno uskratite kulinarske užitke, već da napravite bolji izbor .

Komentari (0)
Loading