GDE NOVA GODINA PRVO STIŽE? Evo kako se slavi svuda u svetu, ali i ŠTA JE NA TRPEZAMA!

Najžena Vesti 30.12.2021 12:00 0

Ono što je veoma zanimljivo je i način na koji pojedine zemlje obeležavaju početak Nove godine

GDE NOVA GODINA PRVO STIŽE? Evo kako se slavi svuda u svetu, ali i ŠTA JE NA TRPEZAMA!

Shutterstock

Običaji vode poreklo iz paganskog doba naše istorije, kada je čovek prirodi bio potpuno podređen. Sve pojave na zemlji, bile su povezane sa dešavanjim u prirodi. 

Danas je Nova godina vezana za kalendar i to je počelo kada je Gaj Julije Cezar prvi put predstavio novi – julijanski  kalendar, koji je do današnjeg dana opšte prihvaćen i u zvaničnoj upotrebi u celom svetu. Iako mnogi narodi imaju svoje kalendare i drugačije računanje vremena, julijanski je zvaničan.

Iako svaki narod na svoj način obeležava ovaj praznik,  kod svih je jedno isto, a to je da kuću i ulice krase, šarene lampice, ukrasi, jelke, predmeti u obliku zvezde,Deda Mraz, vatromet i sl. Novoj godini se najviše raduju deca.

Prvi Novu Godinu dočekuju stanovnici ostrva Karibati, dok Američka država Samoa poslednja. Svaka zemljama ima i svoje običaje koje godinama neguje, a ovo su neki od njih:

Grčka

U Grčkoj se ova proslava poklapa sa praznikom Svetog Ilije, za koji je karakterističan kolač u koji se utisne novčić, i onaj ko ga pronađe biće nagrađen u Novoj godini. Grci imaju još jedan običaj vezan za Novu godinu – često pozivaju posebnog prijatelja ili člana porodice da uđe prvi u kuću, za kojeg se veruje da će uneti sreću i sprečiti loše stvari da uđu.

Nemačka

U Nemačkoj je je nezamisliva novogodišnja noć bez vatrometa. Oni svake godine za vatromet potroše 100 miliona evra. Tradicija da se u novogodišnjoj noći napravi buka potiče još iz srednjeg veka, kada su ljudi zveckajući išli ulicama kako bi rasterali zle duhove.

Astralija

Austrijanci za Novu godinu se priprema svečani ručak koji uključuje pečenje, kao simbol sreće i blagostanja, a za desert sladoled od mentola u obliku deteline sa četiri lista. To su glavni uslovi za osiguravanje sreće u novoj godini za taj narod.

Velika Britanija

U Britaniji je veoma važno ko će prvi uči u kuću za Novu godinu – ako to bude muškarac sa poklonima, to je znak sreće u predstojećoj godini, dok ulazak žene i nije baš dobar znak. 

Italija

Na Siciliji je običaj da se za Novu godinu jedu lazanje, jer donose sreću.

Kuba

Na Kubi se veruje da onaj ko u ponoć pojede 12 grejpova – simbolično 12 meseci u godini, trebalo bi da ima sreće u sledećoj godini.

Amerika

U Americi pokloniti poljubac u ponoć, ova tradicija potiče od maskenbala koji su bili uobičajeni tokom istorije. Prema tradiciji, maske su simbolizovale zle duhove iz stare godine, a poljubac je predstavljao pročišćavanje u novoj godini.

Danska

Danci razbijaju mnoštvo tanjira ispred kućnog praga kao simbol društvenog bogatstva – prijatelja.

Norveška

Norvežani se za Novu godinu jedu puding od pirinča, a u njega sakriju badem. Puding se servira u velikoj posudi, u kojoj se nalazi samo jedan badem. Poslužuje se u činije i veruje se da će osobu koja u svom pudingu pronađe badem pratiti sreća i bogatstvo.

Holandija

Holanđani u Novoj godini jedu krofne, jer imaju oblik kruga, za koji se smatra da donosi sreću.
U Japanu se odlazi u Šinto hram gde se može kupiti čitanje sudbine. 

Japan

Japanci proslavu počinju ujutro čišćenjem kuće, čime simolično čiste “prašinu iz prošlosti” I pripremaju dom za uspešnu godinu.

Brazil

Brazilci imaju običaj da se u novogodišnjoj noći nosi bela odeća za sreću i mir u godini koja sledi. Nakon slavlja u ponoć uz muziku, vatromet i večeru, oni odlaze na plažu gde preskaču “sedam talasa”, bacaju cveće u okean, dok neki pale sveće u pesku da bi im Nova godina donela sreću i bogatstvo.

Komentari (0)
Loading