Da li koristite drvenu VARJAČU? Nakon što ovo pogledate, odmah ćete je BACITI

K.Ć Vesti 13.01.2023 08:50 1

U prošlosti su drvene varjače bile osnovni element kuhinjske opreme. Do danas mnogi vole da je koriste jer ne oštećuju posuđe kao metalne

Da li koristite drvenu VARJAČU? Nakon što ovo pogledate, odmah ćete je BACITI

Shutterstock

Neki čak imaju varjače od pre nekoliko ili nekoliko desetina godina. I iako smo pobornici negovanja tradicije, on u ovom slučaju kaže se ne. I savetujemo vam da drvenu varjaču što pre zamenite modernom silikonskom.

Šta fali drvenim varjačama? Lepo izgledaju, ne grebu po tiganju, jeftine su i prirodne. Nažalost, osim ovih prednosti, imaju i jedan nedostatak koji ih potpuno diskvalifikuje. Ako ne možete da ih bacite, zadržite ih kao ukrase. Ali nikada više ne bi trebalo da koristite drvene varjače kada kuvate hranu.

Met Preston, australijski kuvar i sudija na lokalnom Master Chef programu, razvio je "test drvenom kašikom". Omogućava vam da odredite da li se predmet i dalje možete da koristite ili se možete da ga bacite.

Metoda koju on predlaže je vrlo jednostavna, a sve što vam treba je čaša tople vode. Stavite drvenu varjaču u to i ostavite 20 minuta. Po povratku, možda ćete biti veoma iznenađeni. I to je prilično negativno.

Ideju australijskog kuvara sada je opozvao jedan od korisnika TikTok-a. Snimila je video na kojem drvenu kašiku stavlja u ključalu vodu. "Nisam bila spremna za to" – sa gnušanjem komentariše efekat. Verovatno niste ni vi.

Ovaj kratki video brzo je postao viralan, prikupivši preko milion lajkova, hiljade komentara i desetine hiljada deljenja. „Moj život više nikada neće biti isti“ – pišu korisnici interneta.

 

 

U čaši će se nalaziti zagađivači koji su do sada bili na površini varjače i ispuštaju se u hranu tokom kuvanja. Većina ljudi je šokirana nakon ovog testa. Posebno oni koji misle da vrlo temeljno čiste kuhinjski pribor.

Sada razumete zašto drveni kuhinjski pribor nije dobra ideja. Mnogo je bolje zameniti ih silikonskim. Oni su higijenski, otporni na toplotu, fleksibilni, lako se peru i sigurno će vam služiti mnogo duže. 

Komentari (1)
Loading
Domaćica
04.01.2022 10:16

I nase prabake su kuvale drvenim kašikama pa i ja, ako se lepo opere nece imati prljavštine kao u videu koi je namešten.