Devet saveta koje ne smete da preskočite: Neprestano vam je HLADNO i mučite muku sa SLABOM CIRKULACIJOM?

Najžena Vesti 11.01.2022 19:59 0

Ozbiljna zima je već stigla i hladnoća je neminovna, a posebno onim koji muče muku sa slabom cirkulacijom

Devet saveta koje ne smete da preskočite: Neprestano vam je HLADNO i mučite muku sa SLABOM CIRKULACIJOM?

Pexels

Ajurvedski stručnjaci imaju vrhunske savete za brzo zagrevanje i možemo vam reći da nama pomažu!

1. Topla voda s limunom

Ispijanje tople vode s limunom, posebno ujutru, odlično je za zagrevanje. Limun će podržati toplotu u probavnom sistemu i telu.

2. Pijuckajte čaj od đumbira

Đumbir zagreva, a čaj od đumbira je još jedna odlična opcija za pijuckanje. A pošto pomaže u raspirivanju unutrašnje vatre, odlično je piti ga pre obroka kako biste pripremili svoje telo za varenje.

3. Začinite hranu

Određeni začini i začinsko bilje su odlični. Posebno koristite cimet, kurkumu, kim, đumbir, karanfilić i crni biber jer su sezonski i greju. Korijander i kardamom takođe je dobro imati na umu. Uopšteno govoreći, korišćenje bilja i začina u obrocima će pomoći u održavanju unutrašnje vatre.

4. Isprobajte tumo dah

Tumo disanje, što u prevodu znači „unutrašnja vatra“, drevna je tehnika disanja koju su prvobitno praktikovali tibetanski budistički monasi. To uključuje izvođenje specifičnog obrasca disanja dok vizualizujete vatru u stomaku koja vas zagreva iznutra. Vizualizujte vatru u stomaku oko pupka. Zamislite da ste veliki šuplji balon s ovom vatrenom loptom unutra. Duboko udahnite kroz nos, lagano savijajući leđa, šireći torzo i grudi. Zamislite da kiseonik raspiruje vatru u vama. Snažno izdahnite kroz usta kao da duvate kroz slamku. Savijajte se napred, zaokružujući kičmu i dalje držeći ruke na stomaku. Zamislite da se plamen i njegova toplota šire po celom telu. Nastavite s ovim obrascem disanja pet udisaja i osetite toplotu koja počinje da raste.

5. Probajte dah vatre

A kad smo kod vatre, probajte i „dah vatre“, tehniku disanja koja se radi snažnim disanjem kroz nos dok se pupak uvlači u kičmu. Sedite i ispravite se. Udahnite i izdahnite kroz nos, gurajući stomak napolje tokom udisaja i uvlačeći ga tokom izdisaja. Disanje će biti glasno i brzo dok povećavate tempo. Nastavite najmanje 30 sekundi.

6. Uradite trataku

Da li ste ikada čuli za proces gledanja u sveće - trataku? Ova ajurvedska tehnika uključuje zagrevajući element vatre. Jednostavno upalite sveću i posmatrajte plamen, odupirući se želji da trepnete. Možete početi sa nekoliko minuta i napredovati do 15.

7. Jedite namirnice koje zagrevaju

Uz začine uključite više sezonskih namirnica koje nose element vatre u ajurvedi - jabuke, paradajz, beli luk, čili, luk, celer i morsku so.

8. Izmasirajte se

Ajurvedska masaža koristi toplo ulje koje može da stvori malo više vreline u telu. To je sjajan način da se cirkulacija podigne i pokrene.

9. Pomerite svoje telo

I na kraju, ali svakako ne najmanje važno, pomeranje tela je još jedan jednostavan, ali efikasan način da se brzo zagrejete. Dobro se oznojite ujutru, joga i pilates odlično zagrevaju. Možete i da prošetate kada je sunčani dan upijajući toplinu i svetlost da biste ih nosili kroz zimu.

Komentari (0)
Loading