Kako da SAME NAPRAVITE prelepa mirisna ETERIČNA ULJA kod kuće

Vesti 23.08.2021 08:00 0

Za sve vas koji volite projekte koje same možete da napravite kod kuće, ovaj će vam se posebno dopasti.

Kako da SAME NAPRAVITE prelepa mirisna ETERIČNA ULJA kod kuće

unsplash.com

Eterična mirisna ulja dobijaju se iz različitih biljaka.

Ova ulja se vekovima koriste u homeopatskim tretmanima, a nedavno je došlo i do velikog interesovanja za jedinstvene efekte koja ova ulja mogu imati na zdravlje i blagostanje. Ova ulja mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje ublažavajući različite vrste bolova, ako patite od anksioznosti ili depresije. 

Kako koristiti eterično ulje kod kuće

Eterična ulja se koriste na više načina. Lokalno, ulja se mogu nanositi direktno na kožu i obično se koriste u masažama. Ova ulja su takođe korisna kada su deo toplog ili hladnog obloga kod povreda i bolova u telu. Mnogi ljudi dodaju eterična ulja usvoje kupke ili kupke za stopala. Da bi ulja brzo upila u kožu, nanesite ih direktno na tabane, jer se na stopalu nalaze najveće pore tela. Dodatna mesta za brzu apsorpciju uključuju zglobove i iza ušiju. Važno je samo da ih nikako ne nanosimo direktno na kožu već prvo pomešamo sa nekim osnovnim uljem (npr.susamovo, kokosovo, maslinovo…)

Kao deo tretmana aromaterapijom, arome eteričnog ulja mogu se i udisati kod lečenja različitih problema, uključujući lečenje depresije, anksioznosti, mučnine, kao i za postizanje brzog povećanja energije. Dostupni su difuzori za uživanje u mirisima ulja koja se takođe mogu koristiti u isparivaču, ovlaživaču ili kada se nanose na tkanine. Na ovaj način savršeno možete pročistiti vazduh.  Ulja se takođe mogu koristiti kao deo masaže, sa terapijskim efektom koji se javlja prilikom apsorpcije ulja u telu, kao i udisanja arome ulja.

Eterična ulja se često koriste i kod spremanja našeg doma. Mnoga esencijalna ulja sadrže antibakterijska svojstva koja ulje čine efikasnim u čišćenju. Limunovo ulje i ulje smreke su odlični za poliranje nameštaja od drveta ili za čišćenje kuhinje i kupatila. 

ETERIČNO ULJE NANE

Sveže lišće nane, staklena tegla i maslinovo ulje je sve što vam je potrebno za izradu ovog popularnog ulja. Prvo operite listove nane. Iseckajte ih ili zdrobite da puste ulje. Stavite lišće u teglu i pokrijte sve listove maslinovim uljem. Zatvorite teglu i ostavite da odstoji 24 sata. Procedite ulje i dodajte dodatne listove. Ponovo prekrite uljem. Nastavite da ponavljate postupak ukupno pet dana. Na kraju procedite ulje i čuvajte u tamnoj posudi.

ETERIČNO ULJE LIMUNA

Započnite projekat sa temeljnim pranjem i sušenjem limuna. Isecite komade limunove kore na duge trake pomoću ljuštilice. Stavite kore u teglu pritiskajući nadole dok se čvrsto ne stisnu. Pokrijte sve kore kokosovim uljem. Teglu treba dobro zatvoriti i staviti u prozor koji ima mnogo sunca. Ostavite kore da stoje 1-2 nedelje i povremeno protresite teglu. Posle određenog vremena, procedite kore i sipajte ulje u staklenu teglu i dobro zatvorite.

ETERIČNO ULJE LAVANDE

Da biste proizveli eterično ulje lavande, počnite sa svežim grančicama lavande. Ostavite grančice da se potpuno osuše. Kad se osuši, lavandu nežno zdrobite rukama i stavite cveće u staklenu teglu. Koristite maslinovo ili bademovo ulje da u potpunosti pokrijete cvetove u tegli. Zatvorite teglu i stavite je na sunčani prozor najmanje 48 sati. Jači miris zahtevaće do šest nedelja. Lavanda se takođe može zagrejati u ulju na šporetu, koristeći dvostruko dno ili korišćenje posude u posudi. Nastavite sa zagrevanjem na umerenoj temperaturi 2 do 5 sati. Procedite cvetove pre nego što ulje odložite u zatvorenoj staklenoj tegli.

Komentari (0)
Loading