DA LI JE SLANINA UOPŠTE ZDRAVA? Mit o SRPSKOM specijalitetu je rešen, posle ovoga ćete je gledati drugim očima

Lana Vidović Vesti 18.01.2022 12:15 0

Naše bake i deke, mame i tate, jeli su slaninu, a onda je nekako ona postala glavni krivac za maltene sve zdravstvene probleme i godinama je imala lošu reputaciju u svetu zdrave hrane

DA LI JE SLANINA UOPŠTE ZDRAVA? Mit o SRPSKOM specijalitetu je rešen, posle ovoga ćete je gledati drugim očima

Shutterstock

 

Najveći problem je količina masti koju sadrži, ali stručnjaci ističu da je slanina dobra za zdravlje ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Istraživanje se pozabavilo se uticajem slanine na zdravlje, a jedan od razloga zbog kojeg se tvrdi da ova namirnica ipak nije tako loša je to što ne sadrži ugljene hidrate, već samo masti. Kada je reč o gojenju, ugljeni hidrati su najopasniji, a ne masti, tako da slanina u umerenim količinama neće doprineti gojenju. S druge strane, daće vam dosta energije.

Dobra stvar je što slanina sadrži i dosta proteina, koji su veoma važni za zdravu ishranu, ali i za kožu, kosti, kosu. Osim toga, ukoliko uz obrok pojedete malo slanine, duže ćete biti siti, baš zbog tih proteina koje sadrži.

Pored svega toga, slaninica sadrži i dosta vitamina iz kompleksa vitamina B, koji su jako važni za imuni sistem, a pored toga sadrži i cink.

Sve to ne znači da na slaninu sada treba da navalite kao na zelenu salatu, ali daleko od toga da je ova namirnica loša po zdravlje – jedino na šta treba da pazite je količina, kao i uostalom kod svih namirnica.

Komentari (0)
Loading