OVAKVO POSUĐE JE OTROVNO: Svi jure da ga kupe, a ne znaju da ima loš sadržaj PO ZDRAVLJE, evo kako da ga prepoznate

Vesti 25.01.2022 09:47 0

Kad kupujemo posuđe, većini nas je najbitnije kako izgleda, a na materijale slabije obraćamo pažnju

sudovi

Shutterstock

 

Znali smo da treba da budemo oprezni kada kupujemo plastiku i da određene oznake ukazuju da je opasna za upotrebu i pakovanje hrane. Ali da i posuđe koje možemo kupiti u prestižnim radnjama može biti otrovno, to je već novost, piše RTS.

Čak tri proizvoda poznatog brenda povučena su zbog hemijskog rizika, pa ne možemo da se ne zapitamo na šta treba da obratimo pažnju kada kupujemo posuđe?

Kad kupujemo posuđe, većini nas je najbitnije kako izgleda.

Nedavno su sa tržišta u Srbiji povučene šoljice, tanjiri i posude poznatog brenda jer se ispostavilo da nisu bezbedne za upotrebu.

Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da sadrže veći procenat olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno i da mogu da ugroze zdravlje, navedeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima.

- One mogu da sadrže kako u svojoj strukturi metal, tako mogu da sadrže i boju, dakle, koja ima premaz metalni, a to je danas dosta popularno s obzirom da određene soli metala imaju različite boje pa daju različitu lepotu posuđu - objašnjava Dr Aleksandar Stoisavljević, iz Inovacionog centra Hemijskog fakulteta za RTS.

Stakleno posuđe najbezbednije

Najbezbednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Drugi savet je da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.

Primera radi, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno - ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe.

Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

Svako ko posumnja da je kupio proizvod koji nije bezbedan za upotrebu može da podnese prijavu Ministarstvu trgovine.

Komentari (0)
Loading