Kako ZASPATI za dva minuta? Ovaj VOJNI metod je zaista efikasan

K.Ć Vesti 20.02.2023 22:30 0

Metod koji vam pomaže da zaspite za 120 sekundi obično koriste američki vojnici. Omogućava im da zaspu čak i dok sede i u buci. Vredi ga isprobati ako imate problema da zaspite

Kako ZASPATI za dva minuta? Ovaj VOJNI metod je zaista efikasan

Shutterstock

Vojnička tehnika koja pomaže ljudima koji pate od nesanice da zaspu za samo 120 sekundi pokazala se uspešnom u 96 odsto ljudi nakon šest nedelja obuke. Metoda koju koriste američke vojne službe podeljena je na dve faze koje vam omogućavaju da "isključite" um i brzo zaspite. Popularna vojna metoda o kojoj je Šaron Ackerman prva otkrila u svojoj knjizi "Relak and Vin: Mastering Performance" razvijena je za vojne pilote. Posle šest nedelja vežbanja, uspeli su da zaspu za manje od dva minuta. Tokom obuke piloti su učeni da zaspu u stolici. Sedeći u foteljama, postavili su noge ravno i naslonili dlanove na krilo.

Opušteno lice je ključ uspeha

Zamislite svoje lice kao epicentar svojih emocija. Zatvorite oči, dišite polako i duboko. Zatim opustite sva 43 mišića lica - bez žmurenja ili mrštenja. Neka se sve olabavi. Polako izdahnite dok osećate da vam se obrazi, usne, jezik i vilica opuštaju.

Oči su vam zatvorene, ali uverite se da su potpuno opuštene. Osetite kako vam se mišići opuštaju. Kada opustite lice, vaše telo će dobiti signal da je vreme da se opustite.

Sada opustite ramena

Neka padnu što je moguće niže. Neka se svi mišići još više opuste. Udahni duboko. Zatim polako izdahnite, izduvavajući svu napetost.

Ako ste dešnjak, fokusirajte se na desni biceps. Oseti kako se opušta i tone niz telo. Ako nije opušteno, prvo ga zategnite, a zatim pustite da se opusti.

Zatim idite na desnu podlakticu. Usredsredite se na to da se opustite. Na kraju, opustite ruku i prste. Ponovite ceo proces sa drugom rukom.

Opustite mišiće nogu

Osetite kako vam mišići mlohaju, a noge teške i padaju u krevet. Opustite svaki mišić u telu, od lica do stopala.

Postoji samo još jedna stvar koju treba da uradite da biste svoje opušteno stanje pretvorili u dubok san.

Pročisti svoj um

Poslednji korak je da razbistrite svoj um na 10 sekundi. Ne razmišljajte o tome šta je pošlo po zlu tokom ne, ne razmišljajte o tome kada treba da ustanete. Rad ovih stvari uključuje kretanje. Što znači da je samo razmišljanje o njima dovoljno da se mišići nehotice kontrahuju.

Umesto toga, morate da ostanete mirni. To možete učiniti tako što ćete pokrenuti statičnu sliku u svojoj glavi. Zamislite da ležite na udobnom kauču, u mračnoj sobi. Zadržite ovu sliku na umu 10 sekundi.

Ako to ne uspe, ponavljajte frazu „nemoj misliti ... nemoj misliti ... nemoj misliti ... ne misliti" iznova i iznova najmanje 10 sekundi. Ovo će sprečiti vaš mozak od lutanja.

Kada ste fizički opušteni i vaše misli ne lutaju najmanje 10 sekundi, zaspaćete.

Šta vam pomaže da zaspite za dva minuta?

Da bi metod efikasno funkcionisao, treba ga ponavljati svake noći pre nego što zaspite. Ako i dalje ne možete da zaspite, možda ćete želeti da uradite neke dodatne stvari pre upotrebe ove tehnike.

  • istuširati se toplom vodom pre spavanja
  • provetrite spavaću sobu
  • obujte čarape
  • bavite se jogom 15 minuta
  • odložite telefon dalje od kreveta
  • iskoristite aromaterapiju (probajte lavandu, kamilicu ili žalfiju).

Takođe možete investirati u zavese za zatamnjenje, uređaje za beli šum (ili slušanje muzike sa automatskim tajmerom) i čepove za uši.

Komentari (0)
Loading