Čini ČUDA u vašem domu: Uklanja MASNE mrlje, štiti od INSEKATA, ali to nije najbolje, školska KREDA će vas spasiti i ovih muka

K.Ć Vesti 26.01.2022 15:03 0

Školska kreda može da vam pomogne u mnogo čemu, u svakodnevnim poslovima, a uštedeće vam i vreme i novac

Čini ČUDA u vašem domu: Uklanja MASNE mrlje, štiti od INSEKATA, ali to nije najbolje, školska KREDA će vas spasiti i ovih muka

Shutterstock

1. Zaštitite svoju kuću od insekata

Mravi su uglavnom bezopasna bića, a crni i vrtni mravi uopšte ne grizu. Međutim, oni koji uđu u vašu kuću mogu biti opasni jer mogu da prenesu bolesti. Ako dođu u kuhinju, mogu napasti hranu i tako vas zaraziti.

Srećom, mravi se ‘plaše’ krede. Nacrtajte kredom crte preko vrata, prozora ili bilo kojeg drugog mesta koje napadaju mravi.

2. Neka vaš pribor za jelo i srebrni nakit ožive

Srebrno posuđe s vremenom će izgubiti sjaj. Ali, to možete sprečiti jednostavnim stavljanjem krede u istu fioku u kojoj čuvate pribor za jelo. Srebro gubi sjaj zbog vlage, a kreda će je upiti. Kredu možete koristiti i kada želite da sprečite da vam srebrni nakit pocrni. Jednostavno držite komad krede u kutiji s nakitom i pustite da čuva vaše dragocenosti. Po potrebi zamenite kredu novom.

3. Sprečite buđ i neprijatne mirise u ormarima

Vrlo lako se može dogoditi da vam se u ormar zavuče plesan, a uz to i neprijatni mirisi. Ali, kreda je i tu rešenje. Budući da je po prirodi izrazito porozna, može apsorbovati buđ i loše mirise. Uzmite malo krede i stavite je u svoje ormare, kutije za veš , ili bilo koje drugo mesto koje u vašoj kući zadržava plesan.

4. Popravite fleke na zidovima

Ako imate decu ili kućne ljubimce, znate koliko je jednostavno isprljati zidove. I kuvanje duže vreme ostavlja neželjene mrlje na zidovima, pa čak i na plafonu, kojih je zaista teško rešiti se.

Umesto da uložite veliku svotu novca u krečenje, uzmite komad krede koji odgovara boji zidova ili plafona i utrljajte je na mrlje. Kredu možete naneti i na male pukotine i ogrebotine na zidu. Jednostavno će nestati, piše Bright Side.

5. Uklonite masne mrlje

Slanina, pica ili hamburger, koliko god volimo masnu hranu, toliko zadaju glavobolje kada slučajno zamastimo njima odeću.

Umesto da ručno trljate mrlju, a zatim odeću bacite u veš mašinu, pokušajte da je istrljate komadom krede i pričekajte 10 minuta. Obrišite ostatak krede, a zatim operite odevni komad kao i obično. Kreda će upiti mast.

6. Sačuvajte belinu odeće

Bez obzira koliko temeljno perete belu odeću s deterdžentima koji tvrde da vašu odeću čine belom, ipak s vremenom i dalje postaje manje bela ili žućkasta. Umesto raznih proizvoda za izbeljivanje poslužite se kredom tako da njom istrljate belu odeću pre pranja.

Kreda pomaže u zadržavanju beline i održavanju bele odjeće snežno belom. Isto tako pomaže da se rešite neželjene žute boje i nakon nekoliko pranja videćete kako će žuto boja potpuno izblediti s odeće. Takođe je dobra za jednostavno čišćenje prljavštine koja se nakuplja oko ovratnika košulje. Utrljajte kredom kragnu, ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim je operite.

7. Protiv zarđalih alata

Oksidacija je prirodan proces. Bilo da je u pitanju alati ili neki drugi metal, rđa je nešto što se prirodno stvara pri određenom nivou vlage u vazduhu. Ali, nju možete sprečiti jednostavnom upotrebom krede. Držite nekoliko komada krede u kutiji s alatima i ostavite ih da apsorbuju svu vlagu u vazduhu.

Dodatni savjet: Kad koristite odvijač, uzmite kredu i utrljajte ju na kraj alata. Ovo će vam pomoći da brzo odvrnete vijak i spriječite da odvijač klizne.

 

Komentari (0)
Loading