MOŽETE LI DA REŠITE ZAGONETKU? Mi nismo znali zašto PRODAVNICE prehrambenih proizvoda nemaju PROZORE?

Vesti 02.02.2022 08:57 1

Možda ranije niste primećivali, ali ako malo bolje razmislite, shvatićete da nijedan market u koji ste zakoračili nema prozor

MOŽETE LI DA REŠITE ZAGONETKU? Mi nismo znali zašto PRODAVNICE prehrambenih proizvoda nemaju PROZORE?

pixabay

Zanimljivo je da idete svaki dan u prodavnicu, ali sigurno ne razmišljate mnogo o dizajnu ili strukturi. Međutim, ako zastanete, shvatićete da skoro sve prodavnice prehrambenih proizvoda imaju jednu zajedničku stvar: nemaju skoro nijedan prozor u sebi. 
Da li ste se ikada zapitali zašto je to tako? Postoji nekoliko razloga.

PROSTOR

Prostor u prodavnici je novac, posebno u prodavnicama u urbanim centrima gde je on ograničen i skup. Prodavnice treba da iskoriste svoj prostor što efikasnije i efektivnije. Prozori možda dodaju svetlost, ali takođe znače manje prostora za proizvode. Možda to ne bi bilo problematično, ako se prozori ne bi otvarali, ali ako bolje razmislite, onda bi njihovo postavljanje bilo besmisleno.

PAKOVANJA

Drugi razlog je taj što prirodna svetlost može uticati na pakovanje. Pogledajte, na primer, stari bilbord ili postere na spoljnom zidu zgrade. Nakon sati i sati na direktnoj sunčevoj svetlosti, boje počinju da blede. Na kraju sve to izgleda istrošeno, postaje manje privlačno i treba ga zameniti. To se dešava i sa pakovanjem proizvoda. Uopšte nisu dizajnirani da stoje na suncu. Ako izblede, postaju manje privlačni kupcima. Povrh toga, određeni proizvodi mogu brzo degradirati ako ima previše prirodnog svetla. To je, naravno, problematično za prodavnicu čiji je cilj da što više proda, a što manje baci.

PSIHOLOGIJA POTROŠAČA

Psihologija kupaca je odigrala ogromnu ulogu u tome kako su dizajnirane prodavnice kao što su prodavnice prehrambenih proizvoda. Žele da hodate polako, pregledate i odvojite vreme. Užurbani kupci obično kupuju manje, kupuju samo neophodno. Bez prozora, koncept vremena bledi, posebno u delovima godine kada ranije padne mrak. 

 

 


 

 

Komentari (1)
Loading
XaXaXa
02.02.2022 11:31

"Nijedan market u koji ste zakoračili nema prozor"?!? Стварно не знам у које и какве ви то "marketе" (!) идете, али овде у Београду и Србији барем 50% продавница прехрамбене робе итекако ИМА прозоре.