Budite SREĆNI za NULA dinara: Pet popravljača RASPOLOŽENJA koji NIŠTA ne koštaju

Vesti 27.08.2021 09:27 0

Ono što na kraju morate da znate je da je sasvim normalno s vremena na vreme biti u situaciji u kojom vam treba popraviti raspoloženje

Sreća

Shutterstock

Čak i malo razočaranja ili frustracije može nam poremetiti svakodnevne aktivnosti i učiniti nas mrzovoljnima, neraspoloženima i potpuno nezainteresiranima za stvari za koje bismo se trebali pobrinuti taj dan.

Onda nam trebaju samo mali imputi da popravimo svoje raspoloženje. Ako niste sigurni šta tačno treba da uradite da bi se vaše raspoloženje popravilo, u nastavku donosimo pet popravljača raspoloženja zahvaljujući kojima ćete se sigurno osećati bolje.

1. ŠETNJA PARKOM

Kratka šetnja najbližim parkom Ili bilo kojim drugim zelenim prostorom može pomoći u suzbijanju lošeg raspoloženja. Šetnja prirodom, naime, potiče proizvodnju hormona sreće koji pomažu u regulaciji raspoloženja.

Brza desetominutna šetnja može vas napuniti energijom i ublažiti osećaj umora i tromosti. Hodanje pomaže i u snižavanju razine hormona stresa te potpomaže oslobađanje endorfina koji ublažava stres, bol i nelagodu.

Naravno, korisna je i sunčeva svetlost. Samo 10 ili 15 minuta na suncu može pommoći u proizvodnji serotonina, zajedno s više endorfina, i tako stvoriti veliku dozu pomoćnika u poboljšanju raspoloženja. Prirodno svetlo pomaže i da se osećamo energičnije i budnije, pogotovo ako smo dan proveli sedeći u mračnoj prostoriji.

2. SMEH

Postoji razlog zbog kojeg javni govornici nastup počinju šalama ili duhovitim opaskama. Smenja u grupi pomaže ublažavanju napetosti i čini sve malo energičnijima.

Smeh deluje i na individualnoj razini. Ako osećate da ste pod stresom zbog posla, humor vam može pomoći da se oslobodite napetosti.

Naravno, prisiljavanje na smeh ako vam nije do smeha može biti izazovno. Pokušajte zato da gledate smešne video zapise, čitajte duhovite tekstove, pitajte kolege zna li neko dobar vic i li vi ispričajte svoj omiljeni...

4. ZAGRLJAJ

Potpuno je prirodno obratiti se bliskim ljudima i tražiti podršku kada ste loše raspoloženi. Zagrljaj može biti dovoljan da navede tijelo na oslobađanje oksitocina. 

No, što kada vam raspoloženje padne kada u blizini nema nikoga ko bi vas mogao zagrliti? Zagrlite sami sebe. Iako vam se ova ideja verojatno čini smešnom, a možda i čudnom, dodir, uključujući i vaš vlastiti, može ublažiti osećaj stresa i pomoći vam da se osećate sigurno i opušteno.

Zato omotajte ruke oko sebe i ostanite tako trenutak ili dva, baš kao što biste to učinili dok grlite nekog drugog.

 5. DOBRO DELO

U trenutku kada se osećate zaglavljeno i čini vam se da ne možete ništa napraviti kako biste promenili trenutnu situaciju, pokušajte se usresrediti na nekog drugog.

Učinite nešto lepo za drugu osobu - ulepšajte joj dan i izmamite osmeh na lice, a to će potencijalno popraviti i vaše raspoloženje. Naime, saznanje da ste nekome ulepšati dan može vas ostaviti u pozitivnom rasploženju.

Komentari (0)
Loading