Kada je paradajz najzdraviji? Odgovor vas može ZAPREPASTITI!

K.Ć Vesti 27.02.2022 20:00 1

- Volim sve oblike paradajza. Mogao bih da ih jedem svaki dan! Ali čuo sam da je prerađeni paradajz mnogo zdraviji od svežeg. Da li je to zaista tačno?

Kada je paradajz najzdraviji? Odgovor vas može ZAPREPASTITI!

Pexels

Paradajz je odličan proizvod za svakodnevno konzumiranje. Niskokaloričn je jer sadrži samo 15 kcal u 100 g proizvoda. Ima puno kalijuma, karotenoida i vitamina C. Sve to govori u njegovu korist. Paradajz može biti odlična užina za ljude koji žele da smršaju. Možete ih jesti mnogo bez brige da ćete dobiti na težini.

Kada je reč o svim vrstama prerađevina od paradajza, likopen, čiji su izvori, bolje se apsorbuje u prerađevinama. Likopen je prirodni pigment i snažan antioksidans koji promoviše prevenciju raka, posebno raka prostate. Zbog toga se uglavnom muškarcima preporučuje da jedu paradajz. Preporučljivo je jesti ove namirnice u prisustvu masti, poput maslinovog ulja, jer se likopen u njima rastvara. Ovo poboljšava njegovu stopu apsorpcije.

Prilikom kupovine paradajza, vredi pročitati informacije na etiketi proizvoda. Dobar sok od paradajza treba da sadrži paradajz, eventualno so ili biljne začine. Nisu potrebni nikakvi drugi sastojci. A evo važnih informacija za ljude koji se bore sa kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju. Ove bolesti zahtevaju stalnu kontrolu količine soli koja se konzumira svakog dana – glavnog izvora natrijuma u ​​našoj ishrani. Čaša soka od paradajza sa solju može da sadrži oko 300-630 mg natrijuma, što je 20-42 procenta. Dovoljan dnevni unos (AI). U takvim slučajevima, vredi izabrati sokove od paradajza bez dodatka soli - čaša takvog proizvoda sadrži oko 25 mg natrijuma.

Šta je sa kečapima?

Često se u kečape dodaju mnogi nepotrebni sastojci. To uključuje: zgušnjivače, glukozno-fruktozni sirup, boje, arome, itd. Kečap se zaista može proizvesti bez ovih dodataka. Zato obratite pažnju na to koliko paradajza ima u prerađenom proizvodu. Možda ćete otkriti da u svoju ishranu uključujete kečap koji ne sadrži paradajz!

Najčešće je cena nagoveštaj nutritivne vrednosti kečapa, ali ne uvek. Što je jeftiniji, veći je rizik da ima malo paradajza i puno aditiva.

Neki proizvođači dodaju i do 30 procenata da bi poboljšali ukus svog proizvoda. više glukozno-fruktoznog sirupa nego što bi dodali šećer, što je još jedan argument za NE za takav proizvod. Fruktoza zaobilazi metaboličke puteve i može izazvati debljanje - u ovoj situaciji, od dve greške, šećer je bolji dodatak.

Komentari (1)
Loading
Gall
28.02.2022 09:27

Filovanje preradjivača paradajiza!!!NAJZDRAVIJI JE DOMAĆI PRADAJIZ,KOJI SE PROIZVODI OZ SEMENKE PLODA,I MOZE SE TAKO PROZVODITI GODINAMA,OVA HIBRIDNA SEMENA SI JEDNO OBIČNO SRANJE,KAO PLASTIKA,BEZ UKUSA,MIRISA SAMO LIČI NA PRADAJIZ!!!!!!!