SVAKA DOMAĆICA BI TREBALO DA ZNA Naučite trik kako da sačuvate BOJU vaše tkanine, ali prirpdnim putem!

K.Ć. Vesti 20.03.2022 15:04 1

Svi znamo da odeću treba prati sa istim bojama. Bele zajedno, tamne zajedno. Sortiranje boja je najproblematičnije. Bacanje svega u mašinu za pranje veša može i ne mora biti katastrofa. Međutim, odeća obojena može se sačuvati. Vredi znati ove kućne "lekove"

Veš

Shutterstock

Kako sačuvati obojenu odeću? Pokušajte da ubacite ljuske jaja u mašinu za pranje veša.

Ubacivanje ljuske jaja u mašinu za pranje veša efikasan je, iako nepoznat način da sačuvate obojeni veš. Osim toga, imaju blagi efekat izbeljivanja. Vredi ih dodati prilikom pranja bele odeće. Ljuske od jaja, za razliku od izbeljivača, ne oštećuju tkaninu.

Naravno, ne sipamo ih direktno u bubanj. Prvo je stavite u platnenu vreću i dobro je zavežite. Zahvaljujući ovome, kasnije nećemo morati da ih skidamo sa odeće. Prilagodite količinu ljuski intenzitetu mrlja na vašoj odeći. U težim slučajevima, možda će biti potrebno koristiti nekoliko kesica.

Lovorov list nije samo neizostavni začin u kuhinji. Takođe će dobro funkcionisati u kupatilu. Naše bake su ga koristile za skidalje fleka. Veću količinu začina prelijte vodom i prokuvajte. Kada se tečnost malo ohladi (ne potpuno!), u nju možete staviti naš isglekani veš. Odeću držimo sve dok se tečnost potpuno ne ohladi. Kasnije ponovo operemo odeću u veš mašini.

Načini uštede tonirane odeće

Namakanje i pranje odeće mnogo puta može biti efikasno. To je dosadan i dugotrajan proces, ali ponekad nam omogućava da vratimo garderobi prethodnu boju.

Sok od limuna

Sok od limuna ima efekat izbeljivanja. Da biste pojačali efekat, možete mu dodati malo soli, sode bikarbone ili praška za pecivo. Ova metoda najbolje funkcioniše sa belom odećom

Sirće za obojenu odeću

Ovo je kontroverzan način. Neki ga preporučuju, ali neki veruju da pogoršava stvar. Odluka je na vama. Ako želite, možete probati sirće da vratite prvobitni izgled odeći koja je obojena tokom pranja.

Dovoljno je sipati pola čaše alkoholnog sirćeta u činiju vode i namočiti odeću u nju  i držati nekoliko sati. Kasnije je treba oprati.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ili prašak za pecivo su odlični ne samo za pravljenje testa . Soda bikarbona se može koristiti za negu lica . Takođe je vredno upoznati lekovita svojstva i upotrebu sode bikarbone kod kuće . Jedna od njegovih upotreba je uklanjanje promene boje nakon pranja. Kako se to radi? Rastvorite nekoliko pakovanja sode bikarbone (možete dodati i prašak za pecivo. Njihov sastav i rad su u ovom slučaju vrlo slični) u vodi. Namočimo odeću u nju i ostavimo nekoliko sati, a zatim je ponovo operemo.

Gore navedene metode neće uvek biti efikasne. Ponekad ih je potrebno koristiti nekoliko puta. Na primer, često se kombinuje metoda sa lovorovim lišćem i sodom bikarbonom. Takođe treba zapamtiti da ih u slučaju veoma osetljivih tkanina mogu oštetiti. Definitivno su nežniji od deterdženata i izbeljivača. Takođe su ekološki prihvatljivi.

Komentari (1)
Loading
zora
20.03.2022 17:14

Izbledi dok je nosite. Gori na suncu a tu leka nema.