Rešite se PREHRAMBENIH moljaca: Uz pomoć DVA proizvoda oslobodite se štetočina iz kuhinje

K.Ć Vesti 07.03.2022 20:40 0

Prehrambeni moljci se hrane suvim prehrambenim proizvodima kao što su krupa, brašno, žitarice i šećer, gde se larve razmnožavaju. Kontaminacija hrane može uticati na sve suve proizvode jer se moljci veoma brzo razmnožavaju. Kako se možemo nositi sa prehrambenim moljcima? Da li su larve moljca opasne za ljude?

Rešite se PREHRAMBENIH moljaca: Uz pomoć DVA proizvoda oslobodite se štetočina iz kuhinje

Shutterstock

Prehrambeni moljci polažu jaja u praškaste proizvode. Larve se izlegu posle osam dana. U početku su u obliku gusenice. Na prisustvo moljaca za hranu ukazuje prisustvo tanke paučine koja se pojavljuje unutar gore navedenih rastresitih proizvoda. Grudvice, na primer, brašna ili pirinča su hrana za larve moljca.

Ženka prehrambenog moljca može položiti oko 170 jaja. Gusenice moljca hrane su toliko jake da mogu čak i da progrizu foliju da bi došle do hrane. U fazi larve, su svetlo krem ili žute boje. Žive u fiokama. Tamo imaju uslove da pupiraju. 

Gde započeti borbu protiv prehrambenih moljaca?

Pre upotrebe jednog od preparata za suzbijanje moljaca, prvo bacite svu hranu kontaminiranu jajima. Prehrambeni moljci posebno vole krupu, brašno i pirinač . 

Sledeća faza je pranje ormana. Možete koristiti toplu vodu sa deterdžentom i usisati zadnji deo ormara nakon sušenja.

Najveći neprijatelj prehrambenog moljca je visoka temperatura. Ormari sa zaraženom hranom mogu se stoga osušiti fenom. Da biste efikasno uklonili i odrasle jedinke i njihova jaja, fen treba podesiti na najvišu moguću temperaturu. Kese za smeće koje sadrže zaraženu hranu treba baciti što je pre moguće.

Koji su kućni lekovi?

Prehrambeni moljci ne vole određena eterična ulja i sirće. Vredi koristiti napitke koji uključuju ove tečnosti. Biće vam potrebno ulje lavande, ulje karanfilića i ulje eukaliptusa (po nekoliko kapi svakog). Ulja treba pomešati, sipati u raspršivač, prskati po ormarima i ostaviti da se osuše.

Ostale namirnice koje mrze prehrambeni moljci takođe uključuju lovorov list i citruse. U ormare i posude u kojima se nalaze štetočine treba staviti lovorov list, čijeg će se miris efikasno uplašiti moljci. Osušena kora od pomorandže ili limuna takođe će zaštititi kuhinju od napada insekata. 

 

 

 

Komentari (0)
Loading