Da li je bolje ići UJUTRU ili UVEČE u teretanu? Konačno rešena misterija u koje doba dana je ZDRAVIJE vežbati

Vesti 15.03.2022 08:00 0

Da bi se došlo do pravog odgovora na ovo pitanje konsultovana su tri stručnjaka

Da li je bolje ići UJUTRU ili UVEČE u teretanu? Konačno rešena misterija u koje doba dana je ZDRAVIJE vežbati

unsplash.com

Dok istraživanja podržavaju i jutarnje i večernje vežbanje, koju će rutinu neko odabrati zavisi od dugoročnih fitnes ciljeva i toga šta zapravo može da isprati. Na primer, jutarnje vežbe zahtevaju hranljivu večeru, intezivnije zagrevanje i puno sna. Sa druge strane, večernje vežbe zahtevaju da se telo obezbedi sa gorivom tokom dana, kao i da zabave ili drugi društveni događaji ne ometaju rutinu treninga.

 

Ukoliko se neko više uklapa u jedan način nego u drugu, onda je verovatno ta opcija bolji izbor.

Tri stručnjaka podelila su svoje mišljenje u razgovoru sa Elite daily, kako bi razumeli razlike između vežbanja ujutro i uveče. Dominik Gotje (Dominick Gauthier) je naučni savetnik kompanije„Asystem“ koja proizvodi suplemente i druge proizvode za telo; Gideon Akande je lični trener i instruktor i Džeren Lajls (Gerren Liles) je atleta i trener.

Svi se slažu da su korisna oba načina vežbanja, a da je izbor jutarnjeg ili večernjeg vežbanja individualna odluka koja zavisi od nekoliko faktora.

1. Sprečavanje odlaganja treninga

Nakon dugog radnog dana, ponekad poželimo samo da se sklupčamo na kauču i gledamo film. U drugim slučajevima, možda bi radije napravili lepu, toplu kupku kako bi uklonili stres koji se nakupio tokom dana. Tu je i vreme koje želimo da podelimo sa kolegama ili prijateljima, ili da učestvujemo u neočekivanom izletu. U takvim slučajevima, jutarnji trening bi bio idealan izbor.

Prema rečima stručnjaka, mnoge stvari u životu zahtevaju našu pažnju, a često se dešavaju i neplanirane situacije ili hitni slučajevi. Kako dan odmiče, najjednostavnije je odložiti trening i zato je potrebno više mentalne snage da bi se ostvarili fitnes ciljevi.

2. Može biti bolje za zdravlje

Jutarnjom fitnes rutinom može da se poboljša opšte zdravstveno stanje organizma. Akande kaže da „jutarnje vežbe poboljšavaju rad metabolizma tokom celog dana“, dok Lajls ističe da „endorfini koji se oslobađaju tokom vežbi mogu da daju pozitivan ton celom danu“.

Jutarnji treninzi ne moraju da budu teški da bi bili efikasni. Dovoljno je 30 minuta kako bi se zagrejali i odradili kardio ili određeni ciklus vežbi i ohladili. Broj otkucaja srca može da se poveća usled proizvodnje toplote (termogeneze) do sat vremena nakon vežbanja, te efekat vežbanja može da varira zavisno od inteziteta.

3. Bolja mentalna i fizička priprema za dnevne aktivnosti

Spavanje je vreme kada se telo oporavlja i regeneriše, odnosno to je vreme kada se oporavljaju mišići i hrana pretvara u energiju (glukozu) za sledeći dan. Sve dok dovoljno spavate, nakon buđenja telo je sveže i spremno za vežbanje. Stručnjaci savetuju da svakako treba slušati svoje telo. Može se desiti da se osećate budnim, ali da ne možete da uđete u optimalnu zonu rada jer vam je telo iscrpljeno i tada treba da se odmorite.

Jutarnje vežbe imaju pozitivan uticaj i na mentalnom nivou. Određene količine fizičke aktivnosti su neophodne za dobro mentalno zdravlje, a vežbe pomažu u regulaciji svih vrsta procesa i oslobađaju hemikalije koje pomažu homeostazi, odnosno održavanju stabilne ravnoteže u organizmu.

4. Slobodni termini u teretani

Dve najgore stvari koje mogu da se dese u teretani je da su sve sprave za vežbanje zauzete ili da nema slobodnog mesta na treningu, jer su večernji termini vrlo često prebukirani. U jutarnjim časovima je manja verovatnoća da će se to desiti. Osim toga, razmislite o ostalim ljudima koji ujutro vežbaju u teretani. Lajls kaže: „Bićete okruženi istomišljenicima koji će vam inspirisati dan.“

5. Ranoranioci su dosledniji

Prema Gotijeu, doslednost je ključna za postizanje rezultata i nema sumnje da su jutarnje vežbe put kojim se ona postiže. „Treniranje uma i tela da se postignu određene performanse sastoji se u izgradnji pozitivnih navika, a doslednost u izvođenju treninga je prvi deo toga“.

Komentari (0)
Loading