Način na koji ste DO SADA kuvali pirinač je NEZDRAV? Može da dovede do DIJABETESA i obara vam ENERGIJU

L. Vidović Vesti 14.03.2022 17:33 0

Prema rečima stručnjaka i novim naučnim istraživanjima, metoda kuvanja u šerpi dok voda ne ispari nikako nije zdrava, jer može doći do ozbiljnih problema sa zdravljem

Način na koji ste DO SADA kuvali pirinač je NEZDRAV? Može da dovede do DIJABETESA i obara vam ENERGIJU

Shutterstock

 

Ova metoda može da bude nedovoljna za uklanjanje arsena iz pirinča, koji sadrži toksine i pesticide, koji se nalaze u zemljištu. Arsen se na taj način zadržava i u pirinču. Prema savetima, najsigurniji način za kuvanje pirinča jeste da ga ostavite u šerpi da odstoji u vodi preko noći, a potom ujutru ispirate sve dok voda ne postane prozirna.

Prisustvo arsena u ovoj namirnici dokazao je profesor bioloških nauka Endi Meharg, koji je testirao kuvanje pirinča pomoću tri metode.

Prva metoda

Profesor je tetstirao najčešći način kuvanja. Stavljao je dva dela vode na jedan deo pirinča, a nakon što je voda isparila, nivo arsena se nije promenio.

Druga metoda

Na jedan deo pirinča sipao je pet istih delova vode. Višak je tokom kuvanja pirinač izbacio, pa je samim tim i nivo arsena bio upola manji.

Treća metoda

Pirinač je u vodi ostao preko noći, a otrovnih čestica bilo je 80 odsto manje nego pre toga.

Komentari (0)
Loading