Sve vreme pogrešno PEREMO voće i povrće: Neke metode se uopšte NE PREPORUČUJU!

Vesti 22.03.2022 17:25 0

Verovatno ste se više puta zapitali da li uopšte ima smisla prati voće i povrće pre upotrebe

Sve vreme pogrešno PEREMO voće i povrće: Neke metode se uopšte NE PREPORUČUJU!

Shutterstock

Nutricionistkinja Sintija Sas za časopis "Health" je  odgovorila na pitanje koji je najbolji način za pranje svežih proizvoda.

Zašto bi trebalo prati voće i povrće?

Sveže voće i povrće pere se kako bi se isprali zemlja, mikrobi i pesticidi. Zemlju je ponekad moguće vidjeti na povrću, ali mikrobiološki patogeni, poput E. coli, salmonele i mikroba koji uzrokuju norovirus, nisu vidljivi golom oku.

Evo kako bi trebalo ispravno prati voće i povrće

Prvo, jedna metoda se ne preporučuje. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) ne savjetuje pranje voća i povrća sapunom ili deterdžentom.

“Sveži proizvodi su porozni, tako da voće i povrće može apsorbirati sapun i deterdžente i, uprkos temeljnom ispiranju, može vam pozliti ako ih konzumirate”, navode.

Umjsto toga, sve voće i povrće temeljito isperite pod hladnom vodom. Čvrste proizvode, poput krastavaca, možete i oribati čistom četkom.

“Nakon pranja osušite proizvode čistom krpom ili papirom kako biste uklonili eventualne bakterije koje mogu biti prisutne na površini”, piše FDA.

Pranje voća i povrća vodom ukloniće čak i pesticide?

Studija iz 2018., objavljena u Journal of Science of Food and Agriculture, kaže da se pranjem  voća i povrća vodom pesticidi mogu ukloniti samo do određenog stepena. Ako i kad je moguće, najsigurnije je ukloniti koru voća i povrća. No važno je napomenuti da su blagodati jedenja pet do sedam porcija proizvoda dnevno veće od rizika koje nose pesticidi. 

Može li se voće i povrće prati sirćetom?

Možda ste čuli da je sirće odličan proizvod za čišćenje, pa ga neki koriste i za pranje voća i povrća. Tako je jedna studija proučavala uspešnost različitih metoda pranja. Salata, brokoli, jabuke i paradajz su bili izloženi bakterijama pa čišćeni običnom vodom, 5 postotnim rastvorom sirćeta i 13 postotnom rstvorom limuna.Istraživači su otkrili da se rezultati malo razlikuju nezavisno od vrste proizvoda. Na primer, prethodno pranje vodom pre ispiranja značajno je smanjilo bakterije u jabukama, paradajzu i zelenoj salati, ali ne i u brokoliju. A nivo bakterija na površini salate nakon potapanja iste u rastovore limuna i srećeta nisu se  razlikovale od onih na salati natopljenoj u hladnoj vodi iz slavine.

 

 

Međutim, sveukupno, naučnici su utvrdili da je najbolji pristup pre konzumiranja pranje proizvoda pod hladnom, tekućom vodom iz slavine i trljanje ili četkanje tamo gde je to primjenjivo.

 

 

Komentari (0)
Loading