Sunčano vreme nas očekuje ovih dana: Samo jedna PROMENA ukazuje da nam dolazi JESEN

Vesti 07.09.2021 12:35 0

U Srbiji će u narednim danima biti 30 stepeni

Sunčano vreme nas očekuje ovih dana: Samo jedna PROMENA ukazuje da nam dolazi JESEN

Tanjug

U Srbiju se, u narednim danima, ako je suditi po temperaturi koja će dostići do 30 stepeni, vraćaju letnji dani. U narednih desetak dana, kažu meteorolozi, biće sunčano, stabilno i suvo vreme, a da smo sve bliži jeseni ukazivaće samo sveža, ponegde i maglovita jutra.

Nedelju pred nama obeležiće ujednačena temperatura i sunce, u prvih nekoliko dana očekuje se nešto prijatnije vreme, dok topliji dani stižu u drugoj polovini gde će temperatura biti blizu 30 stepeni Celzijusa.

Urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević objasnila je da se veći deo Balkana trenutno nalazi pod uticajem anticiklona iznad severne Evrope koji će se tu zadržati neko vreme, pa zbog toga i prvi dani nedelje neće biti topli kao oni krajem.

- Srbija je, kao i veći deo Evrope, pod uticajem ovog antciklona, a očekuje se da će se on u našem regionu zadržati sedam do deset dana. To zapravo znači stabilizaicju vremena, bez oblaka i vetra, jer u anticiklonu vetrovi su slabi, a oblaka gotovo da nema - kaže Lazarević.

Ovo potvrđuje i meteorolog Đorđe Đurić koji za Euronews Srbija objašnjava da nas zahvaljući ovom ciklonu očekuju stabilniji dani sa nešto maglovitijim jutrima.

- U narednim danima očekuje se stabilno, suvo i umereno toplo vreme, ali uz hladna, ponegde i maglovita jutra. Jedan oblačni sistem, sa obilnim padavinama, premeštaće se od Tunisa preko Sicilije i juga Italije ka Grčkoj i Makedoniji. To znači da će periferni deo ovog oblačnog sistema većem delu Srbije, na početku nedelje, doneti umereno oblačno vreme - kaže Đurić.

Prva polovina nedelje nešto svežija

Đurić najavljuje više temperature, ali kako kaže, u nešto njih ulazimo postepeno. Ponedeljak i utorak obeležava temperatura do 25 stepeni Celzijusa, ali se predviđa da će ona postepeno da raste.

- Naše područje početkom nedelje biće pod uticajem snažnog anticiklona sa severa Evrope. Očekuje se da vazdušni pritisak bude znatno iznad normale, što će uslovljavati stabilno i suvo vreme, ali i strujanje nešto svežije vazdušne mase sa severoistoka, pa će temperature u ponedeljak i u utorak biti malo ispod prosečnih vrednosti - kaže Đurić i dodaje da će već od sredine nedelje veći deo Srbije biti pod uticajem južnog strujanja, uz postepen porast maksimalnih temperatura.

Zbog toga nas u sredu, četvrtak i petak očekuju sveža, ponegde i maglovita jutra, a tokom dana znatno sunčanije i toplo vreme. Minimalna jutarnja temperatura kretaće se od 6 do 14 stepeni Celzijusa, a maksimalna dnevna od 24 do 28 stepeni, dok će se u Beogradu kratati do 27 stepeni Celzijusa.

Za vikend još toplije

Đurić predviđa da za kraj nedelje možemo da očekujemo još toplije dane u poređenju sa onim na početku.

- Prema trenutnim prognozama postoji mogućnost da ovog vikenda bude još toplije, a sve zbog priliva još toplije vazdušne mase sa zapada i jugozapada, pa da oko 11 i 12. septembra temperature budu i oko 30 stepeni Celzijusa, ponegde čak i koji stepen preko - kaže Đurić.

Lazarević dodaje da će najtoplije biti na jugu i istoku zemlje.

- Sredinom nedelje se očekuje ta visoka vazdušna masa, pa i postepen rast temperature. Prema trenutnim procenama trebalo bi da najtoplije bude na jugu i istoku zemlje, tačnije u Negotinskoj i Timočkoj krajini - kaže Lazarević.

Komentari (0)
Loading