Stručnjaci su nam NAPOKON OTKRILI: Da li je zaista neophodno ODVAJATI VEŠ po materijalu i boji pre PRANJA

Vesti 23.03.2022 12:49 0

Ako pomešate sve materijale i boje povremeno, neće doći do štete

Stručnjaci su nam NAPOKON OTKRILI: Da li je zaista neophodno ODVAJATI VEŠ po materijalu i boji pre PRANJA

Printscreen

Kada god pripremamo stvari, obavezno ih razvrstamo, odvajamo materijale i boje, a to sve crpi vreme. 
Stručnjaci su nam otkrili na koje stvari treba da pripazimo kako bi se izbegla totalna katastrofa. 

Ako par puta izbegnete razvrstavanje veša, nećete ništa krucijalno učiniti, ali ako praktijujete to baš svaki put, doći će do promene u materijalu, jer svaki materijal traži odrađenu vrstu tretmana.

- Ako želite da vam garderoba traje, odvajajte veš češće- savetuje dr. sc Džesika Zina, a sa njom se slaže i naučnica Meri Đalardi. Kaže da je odvajanje veša pre pranja strategija za postizanje dobrih rezultata. Tamne i svetle predmete nikada ne bi trebalo prati zajedno, čak ni ako koristite maramice za upijanje boje, jer ne možete biti sto posto sigurni da neki materijal neće pustiti svoje nijanse.

Saveti:

Pre pranja, ako je nova odeća u pitanju, obavezno pogledajte etiketu, kako bi bili sigurni na kojoj temeraturi da stvar perete. Postoje stvari koje treba isključivo prati na ruke, što znači da mašinu u tom slučaju zaobiđete.

Razdvajajte veš po boji i količini. Bele, pastelne i svetlosive stvari idu na jednu gomilu, a sive, crne, crvene, smeđe idu na drugu stranu. Sintetičke materijale nikako ne stavljajte sa donjim vešom, jer je veš preosetljiv. 

Jako zaprljane stvari odvojite na drugu stranu. Masnu i jako prljavu odeću ne treba prati sa lagano zaprljanim stvarima, jer se može natoliži na ostale tkanine, a onda ćete morati jos jednom da uključpijete mašinu i napravite sebi dodatan posao. 

BONUS VIDEO
Komentari (0)
Loading