Naučite bezbedne načine za uklanjanje TRNA, STAKLA ili METALA i izbegnite bolne upale

Vesti 23.03.2022 21:40 0

Kada strano telo uđe pod kožu, koje izaziva veliki bol i može da ima štetne patogene, važno je da ga se što pre rešite. Prateći nekoliko proverenih metoda, uradićete to sami na bezbedan i jednostavan način

Naučite bezbedne načine za uklanjanje TRNA, STAKLA ili METALA i izbegnite bolne upale

Shutterstock

Parče drveta je strano telo koje se najčešće zaglavi ispod kože ruku, noktiju i stopala. Može čak otići veoma duboko, što otežava izvlačenje i izaziva bol. U zavisnosti od veličine predmeta i njegove orijentacije, način vađenja ivera može se neznatno razlikovati. Saznajte kako to učiniti na pravi način.

Zašto ga treba brzo izvaditi?

Može biti komad drveta, stakla, metalnih strugotina, pa čak i biljnih trnova ili iglica. U procesu vađenja od velikog je značaja veličina stranog tela koje je ušlo u kožu. Bez obzira koji je materijal ušao pod kožu, treba ga ukloniti što je pre moguće. Sa njim u organizam mogu da uđu i bakterije, pa stručnjaci savetuju da se dodatno vakcinišete protiv tetanusa. Što je strano telo duže pod kožom, veća je verovatnoća da će razviti upalu. Kako je prepoznati?

Najčešći simptomi su crvenilo kože, bol, izražen otok, peckanje i stvaranje gnoja oko mesta stranog tela. Zato je dobra ideja brzo reagovati, a za to morate znati kako da bezbedno izvučete strano telo.

Kako izvaditi?

Prvo treba proceniti koje strano telo je prodrlo u kožu i koje je veličine. Ovo će vam omogućiti da izaberete najbolji način da se brzo i bezbedno rešite problema. Kada su komadi krhotina vidljivi golim okom, najbolji način da ga izvadite je pincetom. To će vam omogućiti da dođete do stranog tela i precizno ga uklonite ispod kože. Pre toga, međutim, treba dobro dezinfikovati pincetu, usmeriti je na pravo mesto, uhvatiti fragment i polako povući u suprotnom smeru od ubačenog.

Druga mogućnost je upotreba igle. To će vam omogućiti da dođete do predmeta, čiji kraj ne viri na površini kože. Zatim treba da se podvučete ispod epiderme tako da otkrijete strano telo. Zatim se strano telo uklanja uz pomoć pomenute pincete.

Kako da izvadim fragment koji ne vidim?

Postoje i teži slučajevi, kada se telo jako duboko zabode i ne može se izvući nijednom od gore navedenih metoda. Najbolje rešenje je upotreba masti i preparata koji će nežno omekšati kožu. Postoji mogućnost da strano telo samo isklizne iz crvenog i bolnog mesta.

Kako izvaditi kada je ispod nokta

Svaka situacija je drugačija, pa je treba pravilno proceniti. Ako, uprkos poznavanju metoda kako da izvučemo telo, ne možemo sami, trebalo bi da se obratite lekaru. Savršen primer je trn koji se uboo pod nokat. Ako je duboko ušao, ne vredi pokušavati da ga sami izvučete, jer možemo nepotrebno iritirati bolno mesto. Kada će se intervencija lekara pokazati kao neprocenjiva? U slučaju:

  • krhotine koje su se zalepile za očnu jabučicu,
  • kada je strano telo toliko duboko da će biti potrebno poseći kožu,
  • neuspešni pokušaji da se otarase ivera, što je rezultiralo upalom i razvojem gnojne infekcije.

 

Komentari (0)
Loading