Evo šta se događa kada SEDAM dana ne unosite ŠEĆER: Telo ODMAH reaguje na PROMENE, a najviše se vidi po OVOM organu

Lana Vidović Vesti 28.03.2022 12:45 0

Slatkiši i hrana bogata šećerom omiljeni su mnogima od nas. Međutim, da li ste znali da ako izbacite šećer iz ishrane u telu se događaju značajne promene?

Evo šta se događa kada SEDAM dana ne unosite ŠEĆER: Telo ODMAH reaguje na PROMENE, a najviše se vidi po OVOM organu

Shutterstock

 

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko ovih namirnica. Međutim, industrijski obrađeni i rafinisani šećeri mogu biti velika opasnost. Njihovim izbacivanjem iz izhrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodiće vam se brojne pozitivne promene.

Šta se događa nakon prve nedelje?

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedelju dana, u vašem telu dogodiće se jedna od dve stvari.

- Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je naposletku zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se rešiti ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osetiti žudnju za šećerom, teskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te posledice se obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali zavisno od nivoa zavisnosti od šećera, mogu potrajati dodatnu nedelju ili dve.

- Ako je vaš unos šećera umereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Šta se događa nakon mesec dana, a šta nakon godinu?

Nakon mesec dana bez šećera vaša želja za dezertima će nestati, a umesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite celu godinu bez šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo verovatno ćete izgubiti i kilograme.

Napominjemo da u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vreme priuštiti nešto slatko. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite "slatki izuzetak", to ne bi trebalo da vas omete na vašem putu.

Kada se vaš organizam očisti od veštačkih šećera prestaćete stalno osećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovari.

Kada izbacite šećer iz ishrane dobijate razne benefite po vaš organizam. Pre svega, bolje je raspoloženje, imate vise energije, poboljšavate probavu, rad creva, stolica je redovna i koža će biti vidno čistija.

Komentari (0)
Loading