OPREZ: Ako stalno spavate u ovoj POZI, moguće je da ste već oštetili KIČMU!

Vesti 30.03.2022 08:37 0

Omiljena poza u kojoju spavate možda negativno utiče na vaše zdravlje

Spavanje

Shutterstock

Prema rečima stručnjaka, u jednom položaju za spavanje kičma se dodatno napreže. Okretanje noge ka jednoj strani može dodatno da povredi kičmu. Kada su u pitanju položaji, stručnjaci preporučuju da obratite pažnju na to što radite s nogama. Okretanje jedne noge u stranu dok spavate zapravo može biti štetno jer "ako spavate u uvrnutom položaju, to može uzrokovati neusklađenost kičme", kaže Nilong Vjas, dr. medicine i stručnjak za probleme spavanja.

Prema stručnjaku za spavanje Dereku Hejlsu, do ove neusklađenosti dolazi jer će se vaša kičma uvijati kako bi pratila uvijanje vaših nogu - što nije prirodan položaj.

- Tokom višesatnog  spavanja u ovom položaju stvara se preterani pritisak na kičmu, što stvara tačke pritiska u zglobovima, mišićima i ligamentima donjeg dijela leđa i ramena - objašnjava Hejls. Ove tačke pritiska često su rezultat bola kada se ujutru probudite.

Problemi ne prestaju s bolovima u leđima. Prema Stivu Hrubyiu, kiropraktičaru, ako prekrstite noge dok spavate na boku, to može da izvrši pritisak na vene na nogama i ograniči protok krvi.

- To može uzrokovati oticanje stopala i gležnjeva, a možete osetiti i trnce u nogama. I uopšteno, spavanje s iskrivljenim nogama moglo bi samo naštetiti vašem zdravlju. To jednostavno nije miran položaj i može poremetiti i kvalitet sna.

Dakle, najbolje je izbegavati spavanje u ovom položaju ako je moguće - savetuju svi stručnjaci. Strateško korišćenje jastuka može pomoći u ublažavanju naprezanja kičme.

Komentari (0)
Loading