BELMUŽ RECEPT Napravite PASTIRSKI specijalitet koji se VEKOVIMA priprema u domaćinstvima na Staroj planini

K.Ć. Vesti 30.03.2022 10:21 1

Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira

BELMUŽ RECEPT Napravite PASTIRSKI specijalitet koji se VEKOVIMA priprema u domaćinstvima na Staroj planini

Printscreen/Youtube

Sastojci

  • 1 kg mladog punomasnog sira – kravlji ili ovčiji
  • 150-200 grama kukuruznog brašna 

Priprema

Mladi punomasni sir se iseče na komade i stavi u kazan ili kotao koji se zagreva na tihoj vatri. Nikako ne smete imati jaku vatru da ne zagori belmuž. Kada se sir otopi dodajte so (zavisno od toga koliko vam je sir slan) i počnite da mešate drvenom varjačom istopljeni sir i da polako dodajete kukuruzno brašno dok ne dobijete kompaktnu masu. Brašno u smesi treba da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte sledećih 20 minuta sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da pliva po površini belmuža, jelo je gotovo.

Belmuž se služi uz kiselo mleko i povrće, rotkvice, crni luk, krastavac.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Goran
30.03.2022 15:13

Trebalo je da naglasite da se koristi belo kukuruzno brašno. Može i pšenično i onda je za moj ukus mnogo lepši.