Soda bikarbona u oralnoj higijeni: Izbelite vaše zube i napravite tečnost za lečenje afti

K.Ć. Vesti 30.03.2022 12:05 0

Soda bikarbona je od davnina višenamenski preparat koji ima više dokazanih koristi, i to ne samo u zdravstvenom domenu

četkice

Shutterstock

Soda bikarbona pomaže kod afti

Mali, bolni čirevi u ustima, poznati kao afte, javljaju se često. Mnogi misle da je razlog prvenstveno pad imuniteta, ali je primarni uzrok prisustvo nekih bakterija, odnosno infekcije. Pojavljuju se u unutrašnjosti usne duplje i nisu zarazne, ne prenose se. Neka istraživanja kažu da soda bikarbona može da pomogne kod smirivanja simptoma kada se pojave afte. Ublažava bol, afte će da zarastu i nestanu brže.

Recept je jednostavan. Sipajte 1/2 kašičice sode bikarbone u pola čaše tople vode. Možete, za jači efekat, da dodate nekoliko kapi limuna, limete ili nekog eteričnog ulja. Grgljajte polako, zadržavajući kratko tečnost u ustima. Ponavljajte nekoliko puta dnevno, dok ranica od afte ne zaraste i ne nestane.

Soda bikarbona izbeljuje zube

Soda bikarbona je provereno sredstvo za izbeljivanje zuba. Iskustva onih koji su je koristili kažu i da pasta za zube sa sodom bikarbonom ima jači efekat na izbeljivanje zuba i uklanjanje naslaga kamenca. Soda bikarbona ima svojstva koja daju mogućnost da se bolje razgrade molekuli koji prave mrlje na zubima. Već spomenuto, njene antibakterijske i antimikrobne moći pomažu u borbi protiv štetnih bakterija koje se talože na zubima i u ustima.

Na četkicu za zube nanesite sodu bikarbonu i pažljivo prelazite preko zuba, desni i jazika. Ako ste imali neke bakterije ili gljivice, poput kandide, obavezno posle nekog vremena promenite četkicu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading