Zaboravite "PROVERENE" TRIKOVE: Ove stvari niko ne ribajte SIRĆETOM i sodom bikarbonom- ne samo da nisu magični, nego su i ŠTETNI!

Vesti 01.04.2022 15:21 0

Kad je čišćenje u pitanju najpopularniji proizvodi su soda bikarbona i sirće

soda bikarbona

Shutterstock

Kladimo se da ste milion puta otvorili neki tekst i da još niste ni stigli do trika koji se tiče čišćenja, a da ste već znali da su čarobna sredstva upravo soda bikarbona i sirće.

Iako je reč o proizvodima koji su  ekološki prihvatljivi i prirodni, postoje neka područja koja je bolje izbegavati...

Najpopularniji trikovi za čišćenje koje ćete pronaći na internetu, a za koje upućeni tvrde da će vam olakšati život, sadrže sirće ili sodu bikarbonu, a ponekad i oboje. Jedno i drugo nalazi se gotovo u svakom kuhinjskom ormariću, a zajedno mogu očistiti i najtvrdokornije mrlje – rekla Lili Kameron, ekspert za čišćenje, za "Express".

Iako i sirće i soda bikarbona dobro čiste, važno je pripaziti gde ih nanosimo jer nekad mogu prouzročiti više štete nego koristi. Zato nikada ne koristite sirće za mramorne površine jer se mogu istrošiti, izgubiti boju i sjaj. Soda bikarbona, zbog svoje zrnaste prirode, s vremenom će oštetiti gornji zaštitni sloj i ostaviti ogrebotine.

Izbegavajte sirće kad čistite nameštaj koji je premazan voskom jer on takođe može uništiti vaš nameštaj, a isto važi i za čišćenje sodom bikarbonom. 

– Izbegavajte da ih koristite i na parketima od tvrdog drveta. Kiselost belog sirćeta može ukloniti sjajnu površine parketa, pa ih radije čistite nežnijim otopinama, poput tople vode i sapuna ili posebnog sredstva za čišćenje parketa – dodaje Lusi.

Pribor za jelo takođe nemojte čistiti sirćetom već samo toplom vodom i sapunom jer kiselost može da izazove koroziju na metalnim oštricama kod kuhinjskih noževa. Još jedno mesto gde treba izbegavati čišćenje su elektronski uređaji. Izbegavajte sodu bikarbonu na malim kuhinjskim aparatima jer je metal koji se koristi za njihovu izradu obično slabijeg kvaliteta.

 

Komentari (0)
Loading