Neverovatne stvari nismo znali o našem TELU: Sve ovo se dešava, pre, TOKOM i posle VRHUNCA!

Vesti 05.04.2022 21:52 0

Naučnici su koristili magnetsku rezonancu kako bi utvrdili što se u mozgu događa tokom orgazma

Neverovatne stvari nismo znali o našem TELU: Sve ovo se dešava, pre, TOKOM i posle VRHUNCA!

Pexels

Test je pokazao da se tokom vođenja ljubavi isključuje deo mozga zadužen za logiku.

Da li ste se ikada zapitali šta se sve dešava u telu? Šta se sve još događa u našem mozgu?

Iako se tokom istorije seksualnost izučavala, proučavanje orgazama je novo. Tek 1953. godine je "prepoznat" ženski orgazam. Pre toga se verovalo da žena ne uživa u seksu, a da bi on trebalo da bude ugodan samo za muškarca. 

Stru;njaci su koristili magnetsku rezonancu kako bi utvrdili što mozak radi tokom orgazma. Na temelju skupa odrednica, test je pokazao da se tokom seksa isključuje logički dio mozga.

U ciklus seksualnog odgovora uključeno je više područja mozga - hipotalamus, talamus, supstancija nigra, senzorni korteks i motorička područja koja se pojačavaju tokom orgazma. 

To omogućuje tijelu da reaguje na dodir, fantazije i seksualna sećanja. Hipotalamus proizvodi oksitocin, koji je hormon dobrog osećaja koji povećava uzbuđenje, a time i užitak. 

Drugi hormon koji mozak oslobađa je nalet dopamina. Svrha dopamina je da omogući osećaj zadovoljstva, želje i motivacije u prefrontalnom korteksu.

Prolaktin se takođe oslobađa prilikom orgazma, koji podstiče sveukupni osećaj zadovoljstva koji dolazi s orgazmom. To je uglavnom zbog povećanja protoka krvi i oslobađanja hormona. 

Nakon orgazma se oslobađa serotonin. Ovaj hormon podstiče dobro raspoloženje, kao i osećaj pospanosti.

U osnovi, mozak pre, za vrijeme i nakon orgazma ima istu reakciju kao kod korišćenja opojnih sredstava ili slušanja omiljene pjesme. Mozak ne razlikuje seks od drugih ugodnih iskustava poput jedenja sladoleda. Takođe šalje hemikalije koje mogu da smanje bol. Tako orgazam može da izleči glavobolju. 

Za žene orgazam zavisi od razvoja u materici. Zove se CUV kompleks. To je skraćenica od Clitoral-Urethra-Vagina s cerviksom.. Vulva je najočitiji dio klitorisa. Tu je klitorisni poklopac koji je ili pričvršćen za unutrašnje usne ili uopšte nije pričvršćen. 

Karlična kost je u obliku slova V.  Ako pritisnete stidnu kost i krenete prema gore, moći ćete da aktivirate klitoris. Vestibularne žlezde se spajaju s donjim dijelom klitorisa te nabubre od uzbuđenja i mogu uzrokovati oticanje spoljnih usana. Otvor uretre je deo unutrašnjih usana koji se nalazi ispod klitorisa i iznad vaginalnog otvora.

Često gledamo na cerviks kao na nešto što je bitno u trudnoći - to je u osnovi otvor za matericu. Jednostavnim dodirom cerviksa aktivira se karlični živac koji šalje signale zadovoljstva u matericu, cerviks i gornji deo vagine. Rezultat može d abude jači orgazam, prenosi Sexpert.

P-tačka se nalazi između vagine i rektuma. Kad ste preplavljeni uzbuđenjem i masirani na tom mestu, možete doživeti orgazam. 

Mozak i telo prolaze kroz mnogo stvari odjednom pre, tokom i nakon orgazma. Znanje ovih informacija može vam pomoći da ostvarite svoje najbolje seksualno iskustvo.

Komentari (0)
Loading