Večita DILEMA: Da li bi trebalo da peremo PILETINU pre kuvanja i prženja, jedan izbor nikako nije dobar!

Naj žena.rs Vesti 07.04.2022 16:30 0

Sigurno se prilikom pripreme ručka često upitate da li je potrebno i ispravno prati sirovu piletinu

Večita DILEMA: Da li bi trebalo da peremo PILETINU pre kuvanja i prženja, jedan izbor nikako nije dobar!

Shutterstock

Džulija Čajld, jedna od najomiljenijih američkih kuvarica, veruje da bi trebalo da peremo piletinu, ali njen kolega Žak Pepin se sa tim ne slaže jer tvrdi da toplota ubija sve klice i bakterije.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) svake godine izdaje savete o tome kako da sprečite trovanje hranom.

"Nemojte prati sirovu piletinu. Pranje može da prenese klice s piletine na drugu hranu ili kuhinjski pribor", napisali su na Tviteru i poručili da je istina da se klice ubijaju temeljnim kuvanjem i da se pranjem može ugroziti sigurnost hrane.

U naknadno objavljenom članku pojasnili su: "Tokom pranja, pileći sokovi mogu da se šire po kuhinji i kontaminiraju drugu hranu, pribor i radnu ploču."

U članku se takođe dodaje da je važno temeljno oprati ruke nakon rukovanja.

Prema Službi za sigurnost hrane i inspekciju ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), pravilno kuvanje piletine na odgovarajućoj temperaturi ubija sve bakterije.

"Problem je što pri pranje mesa voda može da dovede do toga da voda prska okolo i kontaminira druge stvari. Patogeni bi mogli da padnu na hranu koja se možda neće kasnije kuvati (poput povrća) ili na neke površine gde postoji mogućnost da se zadrže danima i nedeljama", izjavio je Argiris K. Magoulas, stručnjak za tehničke informacije USDA-a za Today.

Komentari (0)
Loading