Ako MASNE fleke natopite OVIM NAPITKOM koji sigurno imate u frižideru, nestaće za TREN oka

Vesti 02.07.2021 14:44 0

Tragoci od voća, čokolade, znoja... Pogledajte kako da na jednostavan način uklonite problematične fleke sa garderobe

Ako MASNE fleke natopite OVIM NAPITKOM koji sigurno imate u frižideru, nestaće za TREN oka

Shutterstock

Domaćice znaju da isflekanu odeću nije nimalo lako očistiti. Nije redak slučaj da se desi da i nakon pranja ostanu žute mrlje. To naravno, zavisi od toga čime ste se isprljali.

Ipak, dobro je znati da, koliko god bila uporna, svaka fleka se može ukloniti. Evo i kako...

Fleke od sosa za roštilj

Ako se desi da taman sos za roštilj umesto na mesu završi na vašoj majici, možete ga oprati mešavinom deterdženta za pranje veša i sirćeta. Ovakvi sosovi obično sadrže i mast pa su teži za uklanjanje.

Fleke od čokolade

Komad odeće sa flekom potopite u vodu u kojoj ste pomešali sapun i bezbojnu tečnost za pranje sudova ili glicerin, a zatim operite, piše Yumama.

Fleke od ulja

Ako ostanu fleke od ulja, odstranite ih gaziranom vodom. Druga mogućnost: Približno 15 minuta natapajte odeću punomasnim mlekom, zatim ribajte dok fleka ne nestane.

Fleke od trave

Za mrlje od trave najbolje rešenje su sirće i belance. Belance umutite, nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Belance najbolje čisti mrlje na beloj tkanini, a sirće je odlično za one tvrdokorne. 

Postoji još jedan dobar način za uklanjanje mrlja od trave. Dovoljno je da na isflekani deo tkanine utrljati mešavinu alkoholnog sirćeta i vode. Ostavite da deluje 15 minuta, a zatim operite odeću deterdžentom.

Fleke od voća

Fleke od voća često su teške za uklanjanje, ali ako postavite odeću, na paru, preko činije vrele vode fleke od borovnica i drugog voća moćićete da uklonite u potpunosti. Da biste uspeli u tome, važno je da to uradite odmah nakon što se isflekate.

Fleke od znoja

Svi se znojimo, pa nije retkost da na belim majicama ostane ostanu žuti tragovi. Ovaj problem najlakše ćete rešiti tako što pomešti malo deterdženta za pranje veša i hidrogen peroksid sa malo praška za pecivo.

Fleke od kafe

Protiv mrlja od kafe efikasna je mešavina deterdženta za sudove, malo vode i soli. Mešavinu treba nanositi na mrlju četkicom sve dok ne izbledi. Četkicu nemojte koristiti na osetljivim tkaninama da ih ne biste oštetili.

Komentari (0)
Loading