Pravilno održavanje LAMINATA: Ovu sitnicu svi radimo, a ona JAKO štećuje pod!

K.Ć. Vesti 13.04.2022 19:00 0

Laminat, posebno onaj visoke klase, smatra se jednim od najtrajnijih materijala za pod

Pravilno održavanje LAMINATA: Ovu sitnicu svi radimo, a ona JAKO štećuje pod!

Shutterstock

Ako želite da dugo zadrže svoj odličan kvalitet i izgled, potrebno ih je pravilno održavati.

Osnovna pravila

Pre svega, ne smete zaboraviti da morate redovno sakupljati prašinu i prljavštinu sa njih. Usisavanje će sprečiti grebanje površine laminata pod uticajem peska. Takve mikropukotine, u početku nevidljive, nakon nekog vremena mogu postati zaista veliki problem. Briga o laminatu takođe zahteva njihovo pranje svakih nekoliko dana.

Pranje laminata treba obaviti veoma pažljivo. Pre svega, zapamtite da previše vode nije dobro za vaš laminat. Višak vlage ostavljen na podu može iskriviti panele, uzrokujući da nabubre i deformišu se. U tom slučaju zaista ne možete mnogo da uradite. Odlična je ideja da ih očistite posebnim parnim mopom za laminat.

Čišćenje parom je veoma nežno. Visoka temperatura dobro se nosi sa svim prljavštinama i klicama, a dodatno ograničava upotrebu jakih hemikalija koje štete laminatu. 

U stvari, održavanje laminata nije posebno komplikovano. U osnovi je sve u vezi sa hidroizolacijom, ali ne brinite, to ne znači da je vreme za poliranje poda. Ovo se može uraditi tokom nedeljnog čišćenja.

Laminat treba prati samo sredstvima namenjenim za ovu svrhu. Oni ne samo da čiste površinu, već sadrže i sastojke koji ih čuvaju. Samo obratite pažnju na činjenicu da se ribanje laminata vrši samo sredstvima koja ne sadrže sapun u svom sastavu.

Izbegavajte ovo

U slučaju podnih ploča, prevencija je najvažnija. Renoviranje laminata je skupo i nije uvek uspešno, pa je mnogo lakše osigurati da se ne oštete. Zbog toga izbegavajte da hodate po podu sa obućom. Takođe, pazite da na laminatu nema zrna peska, prosutog šećera, soli i slično. Uvek obrišite pod odmah ako nešto prospete. U suprotnom, čak i najpažljivije održavanje podnih ploča možda neće biti dovoljno.

Ako na podu ostane mrlju od masti ili boje, ne oklevajte da posegnete za jačom hemikalijom. Samo obratite pažnju da li je namenjen laminatnim površinama. Ako ne, potražite nešto drugo. Abrazija laminata može biti direktan uzrok brzog oštećenja panela.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading