Važan apel: Ovo je najčešći razlog pojave POŽARA u stanu, obratite pažnju na stvar koju SVI redovno radimo!

Vesti 15.04.2022 16:30 0

Prošle zime, vatrogasci iz Oregona napisali su apel koji je obišao svet, a u kome su naveli jedan od čestih razloga za izbijanje požara u kući

Važan apel: Ovo je najčešći  razlog pojave POŽARA u stanu, obratite pažnju na stvar koju SVI redovno radimo!

Shutterstock

Oni su rekli da je najčešći razlog izbijanaj vatre produžni kabl. U pitanju je produžni kabl radijatora kojim se ljudi dogrevali.

- Produžni kablovi nisu dizajnirani da podnose preveliko preopterećenje, i ukoliko ih zaista opteretite vrlo je lako moguće da dođe do pregrevanja i požara - apeluju vatrogasci. Tako, ako već imate utaknut i televizor, kompjuter i lampu, dodatno uključivanje radijatora moglo bi da znači požar u vašoj kući. Na sve to, većina proizvođača tih električnih radijatora svakako u uputstvima apeluje na ljude da ih uključuju direktno u zid, ne u produžni kabl.

A ako koristite produžni kabl, obavezno obratite pažnju na sledeće stvari

  • Uvek ostavljajte dovoljno prostora oko uređaja kako toplota ne bi zahvatila neki predmet.
  • Uvek isključujte iz struje sve uređaje koji nisu u upotrebi.
  • Redovno proveravajte gajtane na uređajima i zamenite ih na svaki znak oštećenja.
  • Sve gajtane i utičnice držite daleko od izvora toplote.

Požari izazvani neispravnim električnim utičnicama ili neispravnim ožičenjem predstavljaju veliki deo požara u domaćinstvu.
Pregledajte svoj dom pre kupovine da biste izbegli potencijalne nesreće i probleme koji mogu da dovedu do električnog požara. Pored toga, zakažite povremene inspekcije kako biste bili sigurni da su vaš električni sistem i rasvetna tela ispravni i bezbedni. Vatrogasci preporučuju zamenu vatrogasnih alarma svake decenije i zamenu baterija.
 

Komentari (0)
Loading