Ako primetite ovakvu PROMENU na telu, odmah posetite DERMATOLOGA: Posebnu pažnju obratite na ASIMETRIČNE IZRASLINE!

K.Ć. Vesti 25.04.2022 13:32 0

Ako imate mnogo mladeža po telu, redovne kontrole kod dermatologa ili plastičnog hirurga mogu da budu presudne za prevenciju raka kože

Ako primetite ovakvu PROMENU na telu, odmah posetite DERMATOLOGA: Posebnu pažnju obratite na ASIMETRIČNE IZRASLINE!

Shutterstock

U ovo doba godine češće smo u prilici da obratimo pažnju na mladeže. To je dobro, jer kada se promene na mladežu uoče na vreme, može da se spreči razvoj melanoma, jednog od najagresivnijih karcinoma.

Pre odlaska lekaru, svaka osoba može i sama da primeti izvesne promene na mladežima. Pravilo je da sve nagle promene, kao što su rast mladeža, promena oblika, menjanje boje, krvarenje, pojava krastica, svrab, bol, upala, crvenilo ili povreda, upućuju da je potrebno javiti se lekaru specijalisti. On će za početak obaviti klinički pregled i dermoskopiju, jer takav mladež može biti "opasan".

Naravno, samopregled mladeža nije pouzdan metod, ali može na vreme da uputi da se pravovremeno zatraži stručna pomoć. Ako bilo gde na telu imate mladež koji često povređujete, najbolje ga je ukloniti, bez obzira na to da li je razlog estetski, praktični ili zdravstveni.

Na sledećih pet segmenata trebalo bi obratiti pažnju prilikom samopregleda:

Simetričnost

Mladeži koji su manje rizični su pravilnog oblika, bilo da su okrugli, duguljasti ili ovalni. Ukoliko primetite da imate asimetričan mladež, neka ga pregleda lekar specijalista.

Ivice

Prilikom samopregleda obratite pažnju na ivice mladeža. Ako su "čiste", ravne i bez obrisa, nema razloga za brigu. Lekaru se obratite ukoliko su ivice mladeža nejednake boje, reckave ili nepravilne.

Promena

Zapaljenja, vlaženje, bol, krvarenje, hiperpigmentacija i depigmentacija koje primetite na mladežu signal su da odmah odete na pregled.

Boja

Manje rizični mladeži imaju boju od svetlokestenjaste do tamnosmeđe. Razlog za javljanje doktoru su veoma tamni, crni mladeži.

Veličina

Lekaru se treba obratiti i ako je mladež veći od šest milimetara, međutim, to nije znak za opasnost, ako takav mladež nije promenio oblik, ivice i boju.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading