Pet koraka do samoprihvatanja: Naučite da VOLITE sebe, a evo par saveta odakle da počnete

K.Ć. Vesti 27.04.2022 23:00 0

Šta možemo učiniti da na sebe gledamo sa većom nežnošću i kako da sami sebi postanemo saveznici na putu ka samoprihvatanju?

Pet koraka do samoprihvatanja: Naučite da VOLITE sebe, a evo par saveta odakle da počnete

Shutterstock

Ako kada se pogledate u ogledalo vidite samo svoje mane, a kada pogledate svoje postupke iz perspektive, vidite uglavnom nedostatke u njima - niste sami u tome. 

Šta da uradite da vidite priliku za razvoj umesto neravnog puta dok posmatrate svoje svakodnevne aktivnosti? Možemo uvesti ovih pet koraka do samoprihvatanja upravo sada.

Postanite svesni svojih dobrih strana i slabosti

Često nam je veoma teško da prihvatimo određene mane u sebi, jer upravo te negativnosti stavljamo u prvi plan, fokusirajući se na ono što zahteva i vreme i rad. U međuvremenu, izuzetno je važno da, osim što ste svesni svojih nedostataka i otvorite prostor za rad na onome što je za nas bio izazov, sa uporedivom pažnjom predstavite i listu svojih prednosti. Zahvaljujući tome, daćete sebi energiju i motivaciju da delujete, kao vaša najglasnija navijačica.

Pokušajte da izbegnete upoređivanje sa drugim ljudima

Zašto poređenje sebe sa onima oko sebe često nije toliko pokretačka snaga koliko razlog za frustraciju, anksioznost i nisko samopoštovanje? Zato što većinu vremena to radimo u potpunosti za nula-jedan. Svoje mane upoređujemo sa njihovim prednostima, potpuno zanemarujući ono što je jedinstveno kod nas i ono što nedostaje našim idolima ili idealima. Iako se čini da je rešenje ovog problema jednostavno i da jednostavno treba da napustimo poređenje, lakše je reći nego u praksi. Ipak, pokušajte da vaše analize budu što objektivnije. Niko nije savršen, čak i ako na prvi pogled ne izgleda tako.

Radite na sebi u fazama

Bez obzira na to da li se odlučite da u potpunosti prihvatite svoje vrline i mane, ili želite da poradite na nekim aspektima, izuzetno je važno da se smirite, unapred napravite listu svojih prioriteta. Započinjanje nekoliko stvari odjednom može rezultirati ne samo osrednjim efektom, već i osećanjem preopterećenosti, što će, umesto da poveća naše samopoštovanje, biti kontraproduktivno, podstičući začarani krug.

Pokušajte da gledate na sebe (i u sebe) sa nežnošću

Ako mislite da je dobra ideja na svom putu ka samoprihvatanju, da se pogledate u ogledalo i pokušate da ne vidite svoje nesavršenosti, po našem mišljenju to će samo privremeno rešiti vaše probleme. Nametljive misli će i dalje ostati u potiljku, čekajući gori trenutak da nas napadnu i spuste na zemlju, odvodeći nas pravo nazad tamo odakle smo krenuli. Kada gledate na butine sa strijama, bolje je da se ne pretvarate da ovih strija nema, već da ih gledate sa nežnošću – posmatrajući ih kao medalje koje pričaju priču o našem telu i onome kroz šta smo prošli.

Dajte sebi vremena

Razvijanje i negovanje svih vrsta veština u sebi trebalo bi da bude prijatan i koristan proces. Ne pretvarajte to u trku, izbegavajte pomenuta poređenja i budite podrška i podrška ne samo drugima oko sebe, već pre svega sebi.

Zašto je to toliko važno?

Čim shvatimo da nam telo u kome živimo i skup veština i resursa kojima smo obdareni pomažu u samospoznaji i razvoju, a ne kavez iz kojeg moramo da izađemo po svaku cenu, postići ćemo više od samoprihvatanja. Volećemo sebe onakvima kakvi jesmo – bez obzira na kamen spoticanja i loše dane koji će nam se nesumnjivo dešavati. Najvažnija lekcija od svih? Ne budimo prestrogi prema sebi i sa ljubavlju gledajmo sebe i u sebe.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading