Pojavljuju vam se STARAČKE PEGE? To je znak da imate ozbiljan problem sa jednim ORGANOM, a alkohol morate da ZABORAVITE!

K.Ć. Vesti 01.05.2022 14:30 0

Pege na jetri su uzrokovane viškom melanina. Inače se zovu staračke pege ili pigmentne mrlje. Obično se pojavljuju nakon 40-50. godine. Nisu opasni po zdravlje. Šta još treba da znamo o mrljama na jetri?

Pojavljuju vam se STARAČKE PEGE? To je znak da imate ozbiljan problem sa jednim ORGANOM, a alkohol morate da ZABORAVITE!

Shutterstock

Pege na jetri su uzrokovane viškom melanina. Proizvode ga pigmentne ćelije određene UV zracima. Njihov uticaj može imati takav uticaj na kožu, jer se na mestima često izloženim sunčevoj svetlosti nakuplja višak melanocita. Najčešća mesta su lice, dekolte i ruke. Pege su svetle i glatke.

Na mestima gde se pojavljuju mrlje, koža nije deformisana niti keratinizovana. Međutim, ako je to slučaj, trebalo bi da se obratite dermatologu.

Pege na jetri - Ublažavanje simptoma

Lečenje staračkih pega uz pomoć farmakologije nije moguće. Koža nakon promene boje ne predstavlja pretnju po zdravlje. Mladeži su rezultat dugogodišnjeg sunčevog zračenja, a ne bolesti. Jedina posledica su problemi estetske prirode.

Međutim, postoje načini da eliminišete mrlje i učinite ih manje vidljivim. Nakon lekarske konsultacije, možete se podvrgnuti dermatološkim tretmanima:

  • dermoabrazija - abrazija epidermisa,
  • laserska terapija - uništavanje ćelija koje proizvode melatonin,

Pege na jetri i alkohol

Suprotno izgledu, naziv pege na jetri nema mnogo veze sa jetrom. Vidljive promene na koži usko povezane sa jetrom su, na primer, posledica prekomernog konzumiranja alkohola. Tada se na koži može pojaviti brojna crvenila, uzrokovana pucanjem krvnih sudova . Naziv jetrenih mrlja vezuje se samo za boju organa, koja je slična promenama na koži (tamno braon).

Takođe se koriste termini pigmentne i staračke pege.

Da li se pege na jetri mogu sprečiti?

Pojavu mladeža možete sprečiti redovnom upotrebom kreme za sunčanje. Mazanje takve kreme se preporučuje tokom cele godine, a ne samo leti. Sunce proizvodi UV zrake tokom cele godine, zbog čega je naša koža stalno izložena negativnim uticajima sunca.

Pege na jetri i trudnoća

Tokom trudnoće, telo žene može biti posebno ranjivo. To je uslovljeno hormonskim promenama. Zbog toga za ovo vreme treba posebno voditi računa o svom zdravlju i tenu. Svakodnevno nanosite kremu sa zaštitom na lice i često izložena područja (ruke, dekolte).

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading